Az MSZP kifogásolja az elnökválasztást

2005.06.07. 9:12

Lezárult az elnökválasztás harmadik fordulója, de az MSZP szerint több alkalommal megsértették a szavazás titkosságát. Eredmény délután fél négyre várható. Hétfőn még Szili Katalin, az MSZP jelöltje nyert, kedden azonban az ellenzék által támogatott Sólyom László átvette a vezetést.

Lezárult az elnökválasztás harmadik fordulója, fél négyre kiderül, ki lesz az elnök. A hétfői, első szavazást az MSZP jelöltje, Szili Katalin nyerte, de akkor a Fidesz nem szavazott. A kedd délelőtti második fordulóban már az ellenzéki pártok által támogatott Sólyom László kerekedett felül hét szavazattal úgy, hogy Szili öt korábbi szimpatizánsát elvesztette, sőt, még azok közül sem szavazott mindenki rá, akik biztos támogatójának számítottak. A harmadik körben a frakciótilalom ellenére három SZDSZ-es is szavazott.

Az MSZP ugyanakkor megkérdőjelezi a választás titkosságát. Az MSZP-frakció három bejelentést tett az Országgyűlés jegyzőinek, mivel az államfőválasztás harmadik fordulójában sérült a szavazás titkossága - mondta Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese. "Az MSZP-frakció megdöbbenéssel értesült róla, hogy a szavazás harmadik fordulójában is durva szabálysértések történtek. Szám szerint három darab bejelentés tettünk" - fogalmazott a politikus.

Burány Sándor szerint egy fideszes képviselő, Láyer József Szili Katalin házelnökre szavazott, de ezt egy fideszes képviselőtársa észlelte, és új szavazólapot kéretett vele. Láyer szerint mindössze annyit történt, hogy látászavarai miatt szavazott Szilire, amit azonban később javított. Szavazólapját pedig azért adta oda képviselőtársánák, mert véletlenül összefogta egy újsággal, de mikor észrevette, azonnal vissza is kérte a cédulát.

Többször előfordult, hogy a szavazóurnában boríték nélkül dobták be a képviselők szavazólapjukat, hogy az ott lévő jegyző, frakciótársuk, ellenőrizhesse szavazatukat. Burány szerint néhányan úgy voksoltak titkosan, hogy a szavazófülkében többen tartózkodtak egyszerre.

Az MTI értesülése szeirnt rendkívüli házbizottsági ülést hívtak össze. Már a kedd délelőtt tartott második forduló után is a házbizottsághoz fordult az MSZP, akkor a testület rendkívüli ülést tartott. A testület azt vitatta meg: törvénysértő volt-e, hogy 8 független képviselő bemutatta szavazólapját.

A házbizottság ülését az Országgyűlés elnöke hívhatja össze. Ez a személy Szili Katalin, vagyis az MSZP köztársasági elnök-jelöltje. Őt Deutsch Tamás (Fidesz), az Országgyűlés egyik alelnöke helyettesítette, aki az MSZP kérésére hívta össze a testületet.

A bizottság tagjai Szilin kívül az Országgyűlés öt alelnöke és a négy parlamenti párt frakcióvezetője. A tíz tagú bizottságnak öt kormánypárti és öt ellenzéki tagja van. A bizottságnak egyhangú döntést kell hoznia. Ha a tagok között nincs egyetértés, akkor az Országgyűlés elé kerül a kérdés. Vagyis a kormánypárti többség már a délelőtti szavazást is érvényteleníthette volna, ha az MSZP és az SZDSZ ezt javasolta volna.

A házbizottság azonban nem mondta ki az alkotmánysértést. Ehelyett felszólították a képviselőket, hogy tartsák tiszteletben a titkos szavazás intézményét. Ezen kívül figyelmeztettek mindenkit, hogy ne mutassák be szavazataikat, ne vizsgálják meg egymás szavazólapjait.

Az alkotmányjogász szerint tudatos alkotmánysértés

Az Alkotmány kimondja, hogy a köztársasági elnököt titkos szavazással kell megválasztani. Kolláth György alkotmányjogász szerint a szavazatok bemutatása tudatos alkotmánysértés. Kolláth az [origo]-nak elmondta, bíróságon nem lehet megtámadni a parlament döntését, azonban az elnökválasztás után bármelyik párt kezdeményezheti, hogy alkotmánysértésre hivatkozva minősítsék törvénysértőnek a szavazást, mivel a nyilvánosság befolyásolhatta a képviselőket és ezzel a voksolás végeredményét. A parlament egyszerű többséggel szavaz az ilyen indítványokról és ha a többség elfogadja, hogy a voksolás törvénysértő volt, akkor az elnökválasztást meg kell ismételni.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK