Távol tartották a tüntetőket a lengyel elnöktől

Vágólapra másolva!
Elmaradt a Magyarországra látogató lengyel államfő ellen péntek délelőttre szervezett tüntetés a Sándor-palota előtt, mert a rendőrség nem engedte be a demonstrálókat a helyszínre, annak ellenére, hogy a szervezők előre bejelentették a demonstrációt. A BRFK indoklása szerint a Szent György téren nem volt érvényes a szabad gyülekezéshez való jog, mivel a terület a lengyel delegáció érkezésének idején nem minősült közterületnek.
Vágólapra másolva!

Hiába jelentette be már hétfőn a Szent György térre, péntek 10 órára szervezett demonstrációját az Amnesty International Magyarország, a lengyelországi melegek jogaiért tüntető 35-40 fős csoport csak a rendőrségi kordon túloldaláról figyelhette a Lech Kaczynski lengyel elnök köszöntésére felsorakozó lovas huszárokat. Mivel az előre bejelentett helyszínre a rendőrök nem engedték be a tiltakozókat, a szervezők húsz perccel 10 óra után feloszlatták a demonstrációt.

Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese a helyszínen az [origo]-nak azt nyilatkozta, hogy a rendőrség külföldi delegáció érkezése esetén jogosult a terület lezárására, ami onnantól kezdve nem minősül közterületnek. Fodor Márk, az Amnesty International Magyarország igazgatója ugyanakkor úgy gondolja, a hatóságnak helyet kellett volna biztosítania a tüntetés számára.

"Magyarországon a gyülekezési jog nincs engedélyhez kötve, csak bejelentéshez" - mondta Fodor. Az igazgató szerint a tiltakozók nem akarták, hogy a tüntetés a gyülekezési jogról szóljon, ők a lengyel melegeket érő jogsértésekkel szemben akartak kiállni. "Ugyanakkor azt kell látnunk, hogy itt, Magyarországon is gondok vannak, hiszen nem engedik meg, hogy üzenjünk az államfőnek" - tette hozzá.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság még szerdán hívta be egyeztetésre a tüntetés szervezőit, ahol tájékoztatták őket a Szent György tér lezárásának tervéről, egyben a tüntetés helyszínéül az egy utcával odébb található Dísz teret javasolták. A tüntetők ezt a helyszínt nem fogadták el.

Másnap a BRFK határozatban üzente meg az Amnesty International Magyarországnak, hogy a pénteki tüntetés megtartásának elbírálása nem tartozik a hatáskörükbe. Az indoklás szerint a terület a lengyel elnök látogatása idején nem számít közterületnek, és így ott nem gyakorolható a gyülekezési szabadság. Ezért a rendőrség pénteken nem is biztosított helyet a tüntetés megtartására, a háromnegyed 11- kor érkező Lech Kaczynski pedig egy tiltakozóval sem találkozott, aki a lengyelországi melegellenes légkörre figyelmeztette volna. Wéber Ferenc, a köztársasági elnök sajtófőnöke szerint a témát a civil szervezetek kérése ellenére Sólyom László nem vetette fel lengyel kollégájának mai találkozójukon.

Visnovitz Péter