Rogán áll nyerésre Lipótvárosban

Vágólapra másolva!
Rogán Antal, a Fidesz jelöltje áll nyerésre a főváros V. kerületében. A második helyen Steiner Pál, a kerület szocialista polgármestere áll, őt Pető Iván, az SZDSZ ügyvivője követi. A képviselői mandátumhoz szükséges abszolút többséget azonban várhatóan egyik jelölt sem szerzi meg.
Vágólapra másolva!

Második fordulóra kerül sor a főváros V. kerületében, ahol a szavazatok 95 százalékának összesítése után Rogán Antal, a Fidesz jelöltje áll nyerésre. A fideszes politikus a voksok 41 százalékát szerezte meg, második helyezett a voksok 32 százalékával dr. Steiner Pál, a kerület szocialista polgármestere. A harmadik helyen pedig Pető Iván, SZDSZ-es ügyvivő áll.

A belvárosi kerületben a szavazásra jogosultak 77 százaléka vett részt a parlamenti választások első fordulóján. A Lipótvárosban az előző választási ciklusokban is az országos átlag felett volt a választási részvétel: míg a 2002-es országgyűlési választás második fordulójában például országosan 73 százalékos volt a részvétel, addig az V. kerületben a választók 79 százaléka ment el szavazni, 1998-ban pedig az országos 57 százalékkal szemben a választók 68 százaléka voksolt a Lipótvárosban.

A kerület érdekessége, hogy szeptemberben az egyfős ellenzéki képviselő-testületi többség több olyan jogkört is elvett az MSZP-s Steiner Páltól, amely korábban a polgármester hatásköre volt. (Többek között újraosztották a bizottsági helyeket.) A Fidesz-KDNP, a MIÉP és a Jobbik úgy szerzett többséget a kerületben, hogy a bolgár kisebbségi listán bekerült Schneider Mihály a jobboldalhoz állt át.

Pásztor Tibor, az MSZP helyi frakcióvezetője pedig azért volt kénytelen visszalépni, mivel internetes blogjában a Fidesz díszzsidójának nevezte Deutsch-Für Tamást.