Senki nem nyúlt a Fidesz-tortához

Vágólapra másolva!
A Fidesz tortája érintetlen maradt, a párt szimpatizánsai pedig Dávid Ibolyát és az MDF-et okolták a választási vereség miatt a választási központnál, ahonnan az [origo] az este során folyamatosan frissülő beszámolót adott.
Vágólapra másolva!

22:10 Továbbra is a választási központ környékén beszélgetnek a szimpatizánsok, bár a rendezvény már véget ért, az eredményeket elemzik a legtöbben. A Fidesz vezetői közül csak Mikola István nem jelent meg vasárnap este a választási központban.

21:50 Megmaradt a Fidesz tortája. Egy szimaptizáns egy méterszer ötven centis, fehér színű, narnacssárga Hajrá, Magyarország feliratos, csokoládétortát ajándékozott a pártnak. Az eredmények ismeretében azonban senki sem nyúlt hozzá, hiába állították ki az édességet a választási központban. A központ kezd kiürülni, a torta továbbra is érintetlenül áll egy asztalon, pedig már a tányérokat, szalvétákat és villákat is előkészítették. Úgy tudjuk, csak csütörtökön, az első frakcióülésen szeletelik fel a hatalmas süteményt.

21:32 Orbán Viktor sajtótájékoztatója után, ahol elismerte a választási vereséget, kiment a közeli téren várakozó tömeghez és megismételte gondolatait. E szerint összefogás nélkül nem lehet megnyerni a választásokat. Az emberek kitörő lelkesedéssel fogadták Orbánt, aki emiatt nem is tudta rögtön elkezdeni beszédét és a Viktor!, Viktor!, valamint Ria, ria, Hungária bekiabálások miatt többször szünetet is kellett tartania. A legtöbben a tömegben Dávid Ibolyát és az MDF-et okolták a vereségért, sokan csúnya jelzőkkel illették a demokrata fórum elnökét. Orbán Viktor beszéde után csak kevesen indultak haza, a sokan a téren maradtak.

20:37 Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke újságíróknak gyakorlatilag elismerte a választási vereséget, azt mondta, a Fidesznek fel kell készülnie a következetes ellenzéki munkára.

20:20 A két héttel ezelőtti fordulóhoz képest kevesebben jelentek meg a Fidesz választási központjánál, és a vendégek között alig lehet felfedezni ismert embereket: az [origo] tudósítója eddig csak Rákai Kálmánt (Philip) és Pitti Katalint látta a tömegben. A legtöbben a szimaptizánsok közül már elkönyvelték a vereséget, a legtöbb ember számára már csak az a kérdés, hogy egyedül abszolút többséget szerez-e az MSZP.

19:50 Ahogyan két héttel ezelőtt, most is a Fidesz választási központjához várták a szimpatizánsokat, aktivistákat. Ezúttal a Mátyás templom mellett követhetik egy óriáskivetítőről figyelemmel az eredményeket. A néhány száz fős tömeg sokkal visszafogottabban figyeli az eseményeket, mint két hete. Ha kedvező hírek érkeznek egy-egy fideszes jelöltről, néhányan felkiabálnak, mások dudálnak örömükben, de a kitörő lelkesedés, és hosszas üdvrivalgás ezúttal elmaradt.

19:15 Deutsch-Für Tamás hét óra után néhány perccel újságíróknak azt mondta, meg kell vizsgálni, hogy mi okozta a vártnál alacsonyabb részvételi arányt. A Fidesz kommunikációs vezetője köszönetet mondott a párt aktivistáinak és jelöltjeinek, valamint annak a mintegy 100 ezer köztisztviselőnek, akik részt vettek a választás lebonyolításában. A mandátumbecslésekkel kapcsolatban nem kívánt ugyanakkor reagálni, csak annyit közölt, hogy egy-másfél óra múlva már a leadott szavazatok ismeretében nyilatkoznak majd.

A Fidesz a második fordulóra áthelyezte választási központját az újpesti Rekk Centerből a budai Várba, a Kultúra Házába. A helyszín megváltoztatását az indokolta, hogy az újpesti rendezvényközpontban csak több szinten, egymástól lényegében elkülönítve fértek el a meghívott vendégek, politikusok, újságírók. Ráadásul a szimpatizánsok az utcán rekedtek, akinek nem volt meghívója, egyáltalán nem mehetett be az épületbe. A Várban azonban nagyobb lesz a hely, ezért döntöttek információink szerint az új helyszín mellett. Négy évvel ezelőtt a Millenáris Parkban tartotta választási rendezvényeit a Fidesz.

Komáromi Gergely