Hiába várták a bulizók Gyurcsányt

Vágólapra másolva!
Lassan kiürült a Köztársaság tér, miután Gyurcsány Ferenc és az MSZP politikusai elhagyták a székházat. Este tizenegy után már csak néhány száz ember tartott ki, többen sérelmezték, hogy nem ünnepel velük a párt vezérkara.
Vágólapra másolva!

22.50 Pár száz ember még kitart a Köztársaság téren, de miután a politikusok is elmentek, a szimpatizánsok is fogynak. Bár diszkót ígértek, eklektikus egyveleget játszanak a Csoko-csoko-csokoládé című örökzöldtől a Boom-shaka-lak-ig. Korábban a biztonsági őröknek kellett visszaszorítania az embereket, akik mindenáron be akartak jutni a székházba. Sokak nemtetszésüknek adtak hangot, amiért Gyurcsány Ferenc és az MSZP vezetése nem a szocialista szavazókkal ünnepel, hanem az első fordulóhoz hasonlóan az SZDSZ-hez mentek át. Az újságírók is zúgolódtak, amiért a miniszterelnök nem volt hajlandó nyilatkozni, s az őt váró sajtót megkerülve távozott az épületből. Hétfőn kora délután nemzetközi sajtótájékoztatót tart Gyurcsány Ferenc.

21.55 Már senki sem figyeli a választási közvetítést a Köztársaság téren, egy idő után le is cserélték az MTV-t "Igen MSZP"-re. A miniszterelnök távozása után kezdenek elszivárogni az emberek is, de még teli van a tér, s negyed tíztől diszkót ígértek a szervezők. Addig is a székház ablakában felbukkanó szocialista politikusoknak integetnek a szimpatizánsok. Egy ideig folyamatosan az Igen-dalt játszották, majd szerb zene következett. A hírek szerint fél 11 körül ismét Gyurcsány Ferenc és Hiller István megy át a liberálisokhoz, bár a hívek véleménye szerint úgy lett volna illendő, ha most az SZDSZ-esek jönnének át.

21.45 Sikoltozva, tapsolva, kitörő örömmel fogadták az emberek Gyurcsány Ferencet, aki az Igen-dal alatt csak hosszú percek alatt jutott ki a székházból, hogy a téren felállított sátor színpadán szólhasson a szimpatizánsokhoz. A miniszterelnök feleségével, Dobrev Klárával állt a színpadra, de a "megcsináltuk" és a "belehúztunk" skandálásától és az ünnepléstől egy ideig még nem jutott szóhoz.

"Győztünk" - mondta amint kicsit elcsendesedett a tömeg. A győztesnek van egy fontos felelőssége, mégpedig az, hogy ezzel a győzelemmel egész Magyarország nyerjen - fogalmazott, mire a téren állók azt skandálták: "Magyarország". Az a jó, ha olyan országot teremtünk, hogy büszke lehessen, aki a pirost, de az is, aki a narancssárgát, a kéket vagy a zöldet választotta, mert ezeknél van egy fontosabb: a piros-fehér-zöld - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Közölte: "amit nyertünk, az nem elsősorban hatalom, hanem felelősség és feladat, amit 10 millió magyar nevében és 15 millió magyar érdekében".

A miniszterelnök megköszönte családjának, feleségének, gyermekeinek, édesanyjának a támogatást. "Megértettük, mi a dolgunk: teremtenünk kell egy jobb, sikeresebb, élhetőbb Magyarországot" - zárta szavait, s azt kérte: énekeljék el a Himnuszt.

21.05 Nagy taps és ujjongás fogadta Orbán Viktor szavait a Köztársaság téren, amikor a Fidesz elnöke gratulált a győzteseknek. Zúgolódott viszont a tömeg, amikor a pártelnök az MDF-re utalva azt mondta: azért nem tudtak nyerni, mert nem volt összefogás a jobboldalon. Akkor pedig füttyszó hangzott fel, amikor azt ígérte Orbán Viktor, megvédik a rájuk szavazókat. "Kitől?" - kiabálták a szimpatizánsok. Amikor viszont kiment a térre, hogy a Fidesz szimpatizánsaihoz beszéljen, már éles füttyszó fogadta. Dávid Ibolya MDF-elnököt többször is megtapsolták, különösen amikor arról beszélt, hogy a Fidesz már évekkel ezelőtt elveszítette a választásokat. Kuncze Gábort hatalmas taps és üdvrivalgás fogadta. A tér már megtelt ünneplőkkel, egymást ölelgetik a szimpatizánsok a téren, egymás kezét szorongatják a politikusok a székházban. Mindenki Gyurcsány Ferencet várja, aki fél 10 körül beszél.


20.45 Még nincs végeredmény, de azt mondhatom, győztünk - jelentette be a boldogan ünneplő, skandáló ("megcsináltuk", "belehúztunk") szimpatizánsok előtt Hiller István. Az MSZP elnöke közölte: néhány perce Orbán Viktor, a Fidesz elnöke felhívta Gyurcsány Ferencet és gratulált a győzelemhez. A politikus megköszönte a szavazatokat, s azt mondta: először fordul elő, hogy egy kormány választásokon ismét elnyerte a szavazók bizalmát. Az eredmény megkérdőjelezhetetlenül törvényes - közölte Hiller. "Mindenkinek szeretnénk megszorítani a kezét, ezért aki itt van, maradjon is itt, aki nincs, az pedig jöjjön ide" - kérte Hiller István. A szimpatizánsok az Igen-dalra tombolnak.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

20. 20 Diszkrét fújolás fogadta Rogán Antal megjelenését a Köztársaság téri kivetítőn, de ezt leszámítva nem kommentálták az egybegyűltek, ha fideszes vezetésről érkezett hír egy választókerületből. A feldolgozottság előrehaladtával egyre jobb a szimpatizánsok hangulata. Több MSZP-s politikus - Molnár Gyula budapesti elnök, Simon Gábor választmányi elnök, Burány Sándor és Kökény Mihály képviselő - a szimpatizánsokkal tart a téren. Amikor az összesített adatokat közölték, a tömeg azt skandálta: "belehúztunk". A tömegben Sas József és Nádas György humoristát, Hajdu Péter műsorvezetőt, Berkes Péter zenészt és fedezte fel munkatársunk. A székházban is fellélegeztek a politikusok, Hiller István pártelnök hamarosan sajtótájékoztatót tart.

19. 45 Felhőtlen a hangulat a Köztársaság téren, amelyet lassan megtöltenek a szimpatizánsok. Jól fogy a sör és a sült kolbász, az emberek bizakodóak. Minden választókerületet lelkesen megtapsolnak, ahol MSZP-s vezetést jeleznek. Bent, a székházban viszont kicsit feszültebb a légkör: egyelőre senki sem meri elhinni, hogy valóban győz a koalíció. "Mit mondasz?" - kérdezgetik az ismerős újságíróktól a politikusok, majd magyarázatként hozzáteszik: túl biztosnak tűnik a győzelem, ezért aggódnak.

19.15 Nagy taps és ujjongás fogadta a Köztársaság téren a közvélemény-kutatók mandátumbecslését, melyek biztos koalíciós többséget mutatnak. Lendvai Ildikó sajtótájékoztatóján azonban nem kívánta kommentálni ezeket az eredményeket. Az MSZP frakcióvezetője a részvételi adatokról beszélt, szerinte a "demokrácia kondíciójáról" semmi sem adhat hitelesebb képet ennél.

A politikus 60 százalék fölötti részvételi arányról beszélt, de mind mondta, nem az a kérdés, hogy ez a jobb vagy a baloldalnak kedvezőbb, mert ez "a demokráciának kedvez". közölte: az MSZP derűlátóan néz az eredmény elé, s készen áll a kormányzásra, amely "a kézfogás kultúráját fogja bevezetni".

19:00 A kormányfő újságíróknak azt mondta: sokkal nyugodtabb volt a két választási forduló közötti kampány, mint négy éve. Gyurcsány Ferenc 55-65 mandátum megszerzésére számít a 110 egyéni körzetből. Az első fordulónál alacsonyabb részvételi adatok kapcsán nem tudta megmondani, hogy vajon melyik tábor szavazói nem mentek el választani. Ezzel együtt Gyurcsány Ferenc nagy fordulatra nem számít. Ma hamarabb várják az eredményeket, mint két hete, s nagyobb ünneplésre is készülnek az aktivisták. A hírek szerint a narancsos buktát letiltották, pártsemleges süteménnyel lesznek kénytelenek ünnepelni a Fiatal Baloldal tagjai.

Nagy Szilvia