Újabb repedések a Körös gátján

Vágólapra másolva!
Vasárnapra romlott az árvízi helyzet a Körös torkolatában. Szelevény mellett a gátszakasz 500-as szelvényénél újabb repedések keletkeztek, de ezeket lokalizálták. A gátakra hatalmas nyomás nehezedik. Lassú apadás indult, ennek ellenére még mindig rekordmagasságú a vízállás sok helyen.
Vágólapra másolva!

A vízügyi szakemberek szerint romlott az árvízi helyzet a Körös torkolatában - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság vezetője vasárnap Szelevényben. A 11 órakor megtartott sajtótájékoztatón Tokár István elmondta, az árvízi helyzet romlott, Szelevény mellett a gátszakasz 500-as szelvényénél újabb repedések keletkeztek, de ezeket lokalizálták.

"A gát megtartható, megvédhető, de felkészültünk az esetleges gátszakadásra - mondta. Csépa és Tiszasas községekben a mélyebben fekvő településrészekről megkezdik az emberek és állatok kimenekítését. Vasárnapra virradó éjszaka háromezer ember védekezett a a Körös torkolatánál.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szóvivője szerint Szelevénynél a megrepedt gátszakaszon megkezdték a töltés szélesítését, az éjszaka vaslemezekkel erősítették meg a gátat. "A kockázat változatlanul nagy" - mondta Reich Gyula.

Szombaton Felgyő közelében a csongrádi Tisza-hídtól 6 kilométerre 50 méteres szakaszon megcsúszott a Tisza töltése ezért homokzsákokból a töltés lábától kiindulva merőlegesen 30 méteres bordás megtámasztásokat építettek az önkéntesek és a katonák. Ezen a szakaszon reggelre befejezték a munkát.

Lassú apadás

A szóvivő szerint a Tisza lassú apadásnak indult, vasárnap reggelre Szolnoknál 1 centimétert, Szegednél 2 centimétert, Szarvasnál 10 centimétert csökkent a víz szintje. A Körös-zugban 650 centiméteres a vízállás. "Ez nem jelenti azt, hogy a veszély elmúlt, óriási nyomás terheli a gátakat, mondta. A Tisza alsó szakaszán és egyes mellékfolyóin a vízállás még mindig meghaladja az eddigi legmagasabb értékeket. A gátak mentén további átázásos jelenségekre lehet számítani, ráadásul hétfő estig többfelé várható eső főként az ország keleti részén.

Magyarország területéről az árvíz miatt eddig összesen 2178 embert kellett kiköltöztetni, a védekezésben 24 ezer ember vett részt, munkájukat 3600 technikai eszköz segíti.

A magyarországi folyók fővédvonalain összesen 2033 kilométeren van készültség, melynek 70 százaléka harmad-, vagy rendkívüli fokozatú. Rendkívüli készültségi fokozat van 793 kilométernyi védvonalon a Tisza folyó Kisköre és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva, és a Maros folyó torkolati védelmi szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán. Harmadfokú a készültség a Tiszán a Tokaj és Kisköre között, a Taktán, a Berettyó alsó és a Sebes-Körös torkolati szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 632 km védvonalon.

A Felső-Tiszán már takarítanak

A Tisza felső szakaszán eközben már megkezdték a hordalék - a töltésrézsűkre lerakódott uszadékok, műanyag flakonok, szemét, faágak - eltakarítását. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője szerint az összegyűjtött hulladékot deponálják és ártalmatlanítják.

Bár a Tisza felső szakaszán néhány centiméteres vízszintemelkedést tapasztaltak az elmúlt napon, ez a Tokaj alatti folyószakaszon csak az apadás ütemének lassításában játszik szerepet. A tokaji mértékadó vízmércén vasárnap reggel 8 órakor 768 centimétert mértek, a tetőzés óta 124 centimétert apadt a víz. Az apadás üteme 4 óránként 1 centiméter. Lassan apad a Bodrog is.