Hiába szállt be Kóka nagymamája - a nagy bukások

Vágólapra másolva!
Ismert politikusok közül is többen voltak, akik nagyot vagy kisebbet, de buktak a második fordulóban. Közéjük tartozik például az SZDSZ-es Kóka János, aki kampányába hiába vonta be nagymamáját és tett nagy fogadalmakat, ez sem volt elég a győzelemhez. A fideszes Rogán Antalt lenyomta Pető Iván (SZDSZ). Dávid Ibolya, az MDF elnöke 2002-vel ellentétben most a Fidesz nélkül indult: kevesebb mint ezer szavazatot kapott. Összegyűjtöttük a legemlékezetesebb bukásokat.
Vágólapra másolva!

Győrben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője, egyben egyik legtöbbet szereplő politikusa veszített - igaz, mindössze 54 szavazattal kapott kevesebbet, mint ellenfele, az MSZP-s Balogh József, és ezen az eredményen a külföldi voksok még változtathatnak.

Balogh tizenkét éve győri polgármester, és négy évvel ezelőtt egyéniben is innen jutott a parlamentbe. Győrben egy harmadik szereplő is beleszólt a második forduló alakulásába: Szabó József, az MDF országos alelnöke, aki 811 szavazatot kapott, ami 2,4 százalékot jelent.

Kóka János SZDSZ-es gazdasági miniszter még a saját nagymamáját is bevetette elhíresült kampányában, mégsem sikerült győznie az első kerületben (Budapest 1. választókerülete). Kóka csaknem öt százalékkal (46,5 százalék) maradt le a fideszes Nagy Gábor Tamás mögött (51,16 százalék).

Gémesi György tizenhat éve Gödöllő polgármestere és az elmúlt nyolc évben egyéni győztes is volt a választókerületben. Most viszont az MDF-es politikus - aki pártvezetés politikai irányával nyíltan szembeszállva, MDF-Fidesz közös jelöltként indult - elbukta a második fordulót. Nagy valószínűséggel az MSZP jelöltje, Fogarasiné Deák Valéria Eszter jut a parlementbe a körzetből. Gémesi mindössze 246 szavazattal maradt le Fogarasiné mögött (az eredményen még változtathatnak a külföldi szavazatok). Gémesi, aki most 49,71 százalékot kapott, az első fordulóban még vezetett.

Rogán Antal - hiába borították plakátjai a főváros ötödik kerületét - nem tudta legyőzni az SZDSZ-es Pető Ivánt, aki már négy éve is győzött a választókerületben. Rogán, aki az ötödik kerületi Fidesz-szervezet elnöke, a szavazatok 44,81 százalékát szerezte meg, míg Pető Iván több mint 55 százalékot kapott, igaz számára nagy segítséget jelentett, hogy visszalépett javára a szocialisták jelöltje.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke Tamásiban (Tolna megye 5. választókerület) most önállóan indult, nem a Fidesszel közös jelöltként, mint 2002-ben. A Fidesz Hirt Ferencet jelölte a körzetben, aki önéletrajza szerint vállalkozó, és eddig nem sokat foglalkozott politikával. Most mégis győzött: a szavazatok több mint 51 százalékát szerezte meg (az MSZP helyi jelöltje 43,64 százalékot szerzett). Dávid Ibolya, akit már három ciklusban is a parlamentbe juttatott a választókerület, most mindössze 978 szavazatot kapott.

Kupper András, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője nem remekelt a 17. választókerületben: a maga 47,74 százalékával lemaradt Józsa István (MSZP) mögött, aki 52,26 százalékot kapott. Józsa négy éve is elnyerte az egyéni mndátumot, a Fidesz viszont 2002-ben nem Kuppert indította a körzetben.

Egerben veszített Demeter Ervin volt fideszes titokminiszter. Ellenfele, Dr. Nagy Imre (MSZP) 53,66 százalékot szerzett. Az Eger polgármesteri posztját is betöltő MSZP-s politikus már 2002-ben is győzött a körzetben. Demeter négy éve nem indult Egerben, országos listán jutott be.