Hatástalan oltást kapott 1200 csecsemő

Vágólapra másolva!
A szállítás során vált hatástalanná az a Belgiumból érkezett oltóanyag, amellyel 1200 csecsemőt oltottak be. A torokgyík, a szamárköhögés és a tetanusz ellen védő oltásokat így újra be kell adni.
Vágólapra másolva!

A szállítás során váltak hatástalanná azok az oltások, amelyek beadását közel 1200 csecsemőnél kell megismételni - közölte kedden Bujdosó László, az országos tiszti főorvos. A Belgiumból érkezett oltóanyagot nem megfelelő hőmérsékleten tárolták, így az hatástalanná vált.

Bujdosó László elmondta: a külföldi gyártó jelezte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ), hogy a Magyarországra érkezett oltások nem kellően hatékonyak, megbetegedést azonban nem okoztak a beoltott csecsemőknél. Az oltóanyag a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz és a Hib-baktérium ellen nyújt védelmet.

A tiszti főorvos elmondta: ezek az oltások nem az ÁNTSZ által szervezett kötelező védőoltások közé tartoztak. Bujdosó szerint az állam által biztosított, ingyenes védőoltási rendszerben ilyen minőségi hiba nem történt. Bujdosó szerint a hatástalanná vélt oltásokat a háziorvosok az ÁNTSZ véleménye ellenére írták fel.

A tiszti főorvos közölte: az ÁNTSZ vizsgálódni fog az ügyben. Vizsgálják többek között azt is, hogy a decemberi gyógyszerszállítmányról miért április végén derült ki, hogy hatástalan - közölte Bujdosó.