Saját frakciót akarnak a volt kisgazdák

Vágólapra másolva!
Nyílt levélben szólította fel a Fidesz listáján bejutott kisgazda képviselőket több egykori FKGP-s politikus arra, hogy alakítsanak meg egy önálló frakciót a parlamentben "a kisgazda-ügy képviseletére".
Vágólapra másolva!

"A labda a tizenegyesponton áll Turi Kovács Béla előtt, csak be kell rúgni" - mondta az [origo] - nak Boros Imre, volt miniszter, az egyik aláíró a Fidesz listáján bejutott képviselők vezetőjének helyzetét érzékeltetve. "Lehet, hogy lesz egy kis tányércsörgés az asztal körül, de a KDNP is megcsinálta, a kisgazdáknak is meg kell csinálni az önálló frakciót" - mondta Boros.

Az aláírók - például Horváth Béla, vagy Réti Miklós - azt szeretnék, hogy legyen képviselete annak a rétegnek is az Országgyűlésben, amely 1998-ban még az akkori Független Kisgazdapártra voksolt. A volt miniszter szerint ezek a szavazók "önkéntes száműzetésben" vannak nyolc éve, pedig szükség lenne az őket érintő "specifikus" kérdések képviseletére is.

Boros azt mondta, hogy "az összpolitikai képnek" is jót tenne az önálló kisgazda frakció, mert nem jó az országnak az a kérlelhetetlen szembenállás, ami a jelenlegi két nagy erő viszonyát jellemzi. "Nem történne semmi különös, csupán ugyanazok a jobboldali frakciók ülnének a parlamentben, amelyek 1990-ben is: a KDNP és az MDF mellett a kisgazdák" - mondta a politikus.

Arra a kérdésünkre, hogy ismeretei szerint Turi Kovács Béláék is hasonlóan gondolkodnak-e, azt felelte: "Van ilyen hajlam, van erre akarat bennük, de a helyzetük csak technikailag könnyű" - mondta a volt miniszter.