Áder lesz a parlament egyik alelnöke

Vágólapra másolva!
Áder Jánost jelöli a parlament alelnöki posztjára a Fidesz. A frakció hétfői ülésén létrehozták a társadalmi önvédelmi testületet, amely jogi védelmet nyújt azoknak, akik hátrányt szenvednek azért, mert Fidesz-szimpatizánsok.
Vágólapra másolva!

A párt korábbi frakcióvezetőjét, Áder Jánost jelöli a Fidesz a parlament egyik alelnöki posztjára - derült ki a legnagyobb ellenzéki párt frakciójának ülése után. Áder korábban, az Orbán-kormány idején már volt az Országgyűlés elnöke is.

A Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor a hétfői tanácskozást követően bejelentette: általános frakcióvezető-helyettesnek választották Varga Mihályt, valamint frakcióvezető-helyettes lett Répássy Róbert és Pelczné Gáll Ildikó. Ők tiszteletdíjat kapnak munkájukért.

Még egy tucat frakcióvezető-helyettese lesz a Fidesznek - ők a párt elnökségi tagjai, kabinetvezetői és a szövetséges politikai erők vezetői -, de ők már ellenszolgáltatás nélkül.

Az ülésen elfogadott alapszabály értelmében hét szakmai kabinet jött létre: a mezőgazdasági és környezetvédelmi kabinetet Font Sándor, a külügyit Németh Zsolt, a védelmit Lázár János, a gazdaságit Varga Mihály, a kulturálist Halász János, a jogi és közigazgatási kabinetet Répássy Róbert, a népjólétit pedig a KDNP-s Soltész Miklós vezeti. Az Országgyűlés jegyzőjének a Fidesz Hende Csabát, Szűcs Lajost és Németh Zsoltot jelöli, a KDNP pedig Móring Józsefet.

A Navracsics által meghirdetett alkotó ellenzékiség jegyében a parlament keddi alakuló ülésére már egy határozati javaslat készül arról, hogy a kormány dolgozza ki a költségvetési tanácsról szóló törvényjavaslatot. Navracsics Tibor szerint a kampány idején felvetett ötletet senki sem kifogásolta, sőt, inkább támogatták azt, ezért most kezdeményezik is a költségvetés realitását vizsgáló, politikailag független testület létrehozását.

Navracsics Tibor beszámolt arról is, hogy Kontrát Károly vezetésével a frakció megalakította a társadalmi önvédelmi testületet, amely jogi védelmet nyújt azoknak, akik munkahelyükön vagy bármilyen módon hátrányt szenvednek azért, mert a Fideszre szavaztak vagy a Fidesszel szimpatizálnak.

Nagy Szilvia