Újra Szilit akarja házelnöknek az MSZP

Vágólapra másolva!
A posztot eddig is betöltő Szili Katalint jelöli parlamenti házelnöknek az MSZP. A szocialista frakció vezetése változatlan marad a június közepén esedékes kormányalakításig.
Vágólapra másolva!

Az MSZP elnöksége egyhangúlag Szili Katalint javasolja az Országgyűlés elnökének - jelentette be a szocialista frakció ülésének szünetében a párt elnöke. Hiller István elmondta: a parlament alelnökének ismét Mandur László, jegyzőnek Nyakó István, Podolák György és Török Zsolt jelölését javasolták a képviselőcsoportnak. A frakcióvezetés változatlan marad június 14-ig, a kormányalakításig, vagyis Lendvai Ildikó irányítja tovább a frakciót - tette hozzá Hiller István.

A pártelnök közölte: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a készülő kormányprogram irányelveiről, ő pedig a választások értékeléséről beszélt a frakciónak. Kérdésre válaszolva kijelentette: megszorításokról nem esett szó a kormányfő felszólalásában.

Lendvai Ildikó szerint a frakció kész arra, hogy a koalíciós partnerrel együtt benyújtsa a kormányzati struktúrára vonatkozó törvényjavaslatot, és hogy az elsőként benyújtandó másfél tucat törvényjavaslat előkészítésében részt vegyen. A frakcióvezető megjegyezte: négy év alatt sokat nőttek és fiatalodtak, mert már 190 képviselője van az MSZP-nek, és az átlagéletkor is alacsonyabb.

A parlamenti pártok múlt héten egyeztek meg abban, hogy a keddi alakuló ülésen megválasztják az Országgyűlés elnökét és két alelnököt, utóbbiakra az SZDSZ és a Fidesz tehet javaslatot.