Szúnyoginvázió várható a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Idén is szúnyoginvázió várható a Balatonnál a rendkívül csapadékos időjárás miatt. A szúnyoglárvák irtását már elkezdték. A védett területeken ugyanakkor tilos a szúnyogirtás.
Vágólapra másolva!

Elkezdték a szúnyoglárvák irtását a Balaton körül - közölte kedden a Balatoni Szövetség titkára. Lázár János elmondta: a napokban 5700 hektárnyi területen végzik el a légi permetezést. Közlése szerint biológiai és kémiai irtást alkalmaznak a szúnyoglárvák ellen, és mindkét esetben légi permetezéssel juttatják az adott területekre a hatóanyagot.

Az irtószer az emberre nem veszélyes, a kiszórására minden alkalommal a tisztiorvosi szolgálat adja meg az engedélyt - mondta a szövetség titkára.

A rendkívül csapadékos időjárás miatt várható idén is szúnyoginvázió a Balaton körül, ráadásul a különösen védett lápos, mocsaras területeken - például a déli oldalon a Nagyberekben, északon pedig a szigligeti öblök és patakbefolyók környékén, illetőleg a Kis-Balaton egész területén - tilos a szúnyogirtás.

Lázár János tájékoztatása szerint az idei szúnyogirtásra 72 millió forint áll rendelkezésre, mely összegnek felét a kormányzat biztosítja, a másik felét pedig a tóparti önkormányzatok adják össze. Egy adott tóparti szakaszon maximum két biológiai és hat kémiai irtást lehet végezni a szezonban.