Megkapta az egészségügyi tárcát az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Az eddig is birtokolt gazdasági és környezetvédelmi mellé az SZDSZ az új kormányban megkapta az egészségügyi minisztériumot is. Az egészségügyi tárcát Molnár Lajos korábbi kórházigazgató irányítja, a gazdasági minisztérium élén marad Kóka János, a környezet- védelmi minisztériumot pedig továbbra is Persányi Miklós vezeti.
Vágólapra másolva!

Teljesült, amit az SZDSZ - legalábbis Pető Iván egyik korábbi nyilatkozata alapján - szeretett volna: három minisztérium irányítását kapja meg a liberális párt az új kormányban. A gazdasági minisztériumot Kóka János vezeti, aki eddig is betöltötte ezt a posztot, a környezetvédelmi minisztérium élén marad Persányi Miklós, az egészségügyi posztot pedig Molnár Lajos kapja, aki eddig nem vállalt kormányzati szerepet.

Ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kuncze Gábor SZDSZ-elnök jelentette be Velencén, ahol a szabad demokraták parlamenti frakciója tárgyalt a kormányprogramról és a koalíciós megállapodásról.

Elmondták, hogy mindhárom tárca úgynevezett tiszta minisztérium lesz, vagyis az államtitkárt is az SZDSZ adja. A gazdasági tárcánál annyi változás lesz, hogy kiegészül az informatikai területtel, amely jelenleg külön minisztérium alá tartozik, épp a szabad demokrata Kovács Kálmán vezeti.

Molnár Lajos a velencei tájékoztatón elmondta, hogy a vizitdíjról - a betegeknek fizetniük kellene minden alkalommal, mikor felkeresik az orvost - még nincs döntés, de szakértői tárgyalások folynak róla.

Az egészségügyi terület volt az egyik legvitásabb kérdés a két párt között. Az SZDSZ a választási kampány során végig amellett érvelt, hogy egymással versengő magánbiztosítók bevonásával kell finanszírozni az egészségügyet, az MSZP azonban ellenezte ezt. Gyurcsány Ferenc egy korábbi nyilatkozatából kiderült, az a kompromisszum született, hogy előbb végrehajtják az egészségügy reformját, és majd csak 2007 végén döntenek arról, hogy bevezessék-e a magánbiztosítós rendszert. Szerinte ugyanis előtte nincs értelme feltenni ezt a kérdést. Így tehát az SZDSZ megkapta ugyan azt a minisztériumot, amelyet talán leginkább akart, de kérdéses, hogy végre tudja-e hajtani egyik fő ígéretét.

Kóka János azt mondta, örül, hogy ezt a tárcát kapta, és arról beszélt, hogy még nincs döntés az államtitkárokról. Megjegyezte, hogy a kormányprogramba minden lényegesebb ponthoz tett módosító javaslatot. Persányi Miklós pedig csak annyit közölt, hogy folytatni akarja a megkezdett munkát.

11+1 minisztériumot tervez Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc elmondta, 11+1 minisztérium lesz, vagyis jelentősen csökken a tárcák száma. A plusz egy minisztérium a kancelláriát takarja. Gyurcsány hozzátette, a minisztériumok irányítása átalakul, változik az államtitkárok szerepe. Részleteket erről sem mondott, viszont a Népszabadság pénteki számában az áll, hogy megszüntetik a közigazgatási államtitkári posztot.

A kormányprogram részleteiről sem Kuncze, sem Gyurcsány nem akart részleteket elárulni. Gyurcsány azt mondta, nem hozhatják nyilvánosságra programot a sajtón keresztül, csak a parlamentnek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az elmúlt hetekben sok részlet került nyilvánosságra a kormányprogramból. Gyurcsány elmondta, hétfőn írják alá a koalíciós megállapodást, és akkor nyújtják be a kormányprogramot a parlamentnek, amely kedden tárgyal róla.

Ki kapja az MSZP-s tárcákat?

Arról, hogy az MSZP-s minisztériumokat ki vezeti, Gyurcsány Ferenc nem beszélt a velencei tájékoztatón. Sőt, internetes naplójáának bejegyzése szerint a jövő hetet szánja a személyi kérdéseknek, ami arra utalhat, lehetséges, hogy még nincs végleges névsor. Eddig csak az biztos, hogy Gráf József marad a földművelésügyi miniszter, ezt már korábban bejelentette a kormányfő.

Az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó kormányzati személyek és szocialista politikusok szerint valószínűsíthető, hogy Szilvásy György, a miniszterelnök kabinetfőnöke vezeti majd a Miniszterelnöki Hivatalt, Kiss Péter eddigi miniszter pedig a szociális területtel kibővített munkaügyi tárcát vezeti majd. Visszatér a kormányba Hiller István MSZP-elnök, aki az összevont kulturális-oktatási minisztériumot irányítja majd. Veres János várhatóan pénzügyminiszter marad.

A jogvédők által élesen bírált Lamperth Mónika belügyminiszter távozását korábban sokan biztosra vették, most mégis úgy tűnik, marad, bár ha megoldható, kiszervezik alóla a rendőrséget, és csak az önkormányzati ügyek maradnak nála.

Nagy kérdés, mi lesz Juhász Ferenc honvédelmi miniszterrel, aki több általunk megkérdezett szocialista politikus szerint inkább a pártban folytatná karrierjét, de elképzelhető, hogy az MSZP jövő tavaszi tisztújító kongresszusáig a helyén marad. Az Igazságügyi Minisztérium élén valószínűleg marad Petrétei József, aki a miniszterelnököt elkísérte az ellenzékkel folytatott csütörtöki egyeztetésre is. Nem marad miniszter Göncz Kinga, akinek a tárcáját várhatóan megszüntetik, és a két tárca nélküli miniszter, Baráth Etele és Kolber István megbízatása is megszűnik.