Leendő főnökével egyezkedett a szakszervezeti vezető

Vágólapra másolva!
Már június elején felkérte Kiss Péter munkaügyi miniszter Wittich Tamás szakszervezeti vezetőt, hogy vegye át a tárca felügyelete alá tartozó Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vezetését. Wittich azonban ezután is tárgyalt a szakszervezetek nevében a kormánnyal - többek között leendő munkaadójával, Kiss Péterrel - a kormányzati megszorításokról, nem sok eredménnyel.
Vágólapra másolva!

E héten kedden jelentették be hivatalosan, hogy Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) leköszönő elnöke július 15-től a munkaügyi tárca alá tartozó Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főigazgatója lesz. A posztra Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter kérte fel. Értesülésünk szerint azonban Wittich nem az elmúlt napokban kapta a felkérést, hanem mintegy egy hónapja.

Ez azért érdekes, mert az MSZOSZ leköszönő elnöke is tagja volt annak a tárgyalódelegációnak, amelyik a kormányzattal (és többek között Wittich leendő főnökével, Kiss Péterrel) egyeztetett a megszorító intézkedésekről, többek között az adóemelésekről, köztük az áfaemelésről. Az egyeztetések nem sok sikerrel jártak, lényegében csak abban egyeztek meg, hogy a munkavállalói járulékot nem emeli a kormány. A kormány megszorító intézkedései miatt a szakszervezetek szombatra demonstrációt terveznek. A tiltakozáson azonban Wittich már nem szólal fel.

Wittich az [origo]-nak elismerte, hogy június elején, mintegy egy hónapja kérte fel a miniszter a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vezetésére. Szerinte azonban az, hogy már sejthette, a munkaügyi tárca felügyelete alá tartozó állami szervezet vezetője lesz, nem befolyásolta a tárgyalásokon, mindez nem okozott problémát.

Azt mondta, a legjobb tudása szerint tárgyalt, és a leghatározottabban képviselte a munkavállalói oldal álláspontját. Úgy vélte, azért volt szükség a részvételére az egyeztetéseken, mert az adókkal, járulékokkal kapcsolatos kérdésekben már 10 éve a szakszervezetek szóvivője. Szerinte azért is indokolt volt a részvétele, mert az MSZOSZ-nek van olyan szakmai háttere, amelynek segítségével olyan javaslatokat tudnak megfogalmazni, amivel a legtöbb esetben a többi szakszervezet is egyetértett, vagy kiindulási alapnak fogadtak el.

A szakszervezeti vezető azt mondta, azért vállalta el a fogyasztóvédelem irányítását, mert kihívásnak tartja a feladatot: a szakszervezetek már 2002 óta szerették volna elérni a fogyasztóvédelem társadalmasítását, vezetőként erre lehetősége lesz.

Arra a kérdésre, hogy a többi szakszervezeti vezető mióta tud a felkéréséről, azt mondta, múlt héten tájékoztatta őket, majd még ezen a héten is tárgyaltak erről. Wittich szerint többen meglepődtek a bejelentésén, de szerinte a felkérés egyben elismerése az MSZOSZ eddigi munkájának.

Komáromi Gergely