Összevonhatják a hazai titkosszolgálatokat

Vágólapra másolva!
Csökkentenék a hazai titkosszolgálatok számát, összevonásukra két terv is létezik - jelentette szombat este az MTV Híradója. Hasonló átalakításra 16 éve nem volt esély, ugyanis most - az eddigiekkel ellentétben - egyetértés van a különböző politikai erők között az átalakítás szükségességéről.
Vágólapra másolva!

A jelenleginél kevesebb titkosszolgálat lehet Magyarországon, miután 16 év után először van konszenzus a kormány és az ellenzék között átalakításukban. Erről a Magyar Televízió Híradója számolt be szombaton este. A kormányprogram szerint a jelenlegi öt helyett csak három szolgálat látná el a hazai titkosszolgálati védelmet.

A Híradó úgy tudja, hogy a szolgálatok átalakítására eddig két terv született. Az első szerint a Nemzetbiztonsági Hivatalt összevonnák a polgári hírszerzéssel, a katonai elhárítással, valamint a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatával (RSZVSZ). Külön maradna a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Katonai Felderítő Hivatal. A másik tervben a három polgári szolgálatot, a Nemzetbiztonsági Hivatalt, az Információs Hivatalt és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot vonnák eggyé és speciális feladatai miatt külön maradna a két katonai szolgálat: a Katonai Biztonsági Hivatal és a Katonai Felderítő Hivatal.

Cseri Ferenc volt hírszerzési igazgató a Híradóban elmondta, Magyarország olyan missziókban vesz részt a világ különböző pontjain, amelyek növelik az ország fenyegetettségét. "Olyan speciális geopolitikai helyzetben élünk a Kárpát-medencében, amelynek változásait célszerű mindig folyamatosan értékelni, átértékelni és elemezni, illetve szembe kell néznünk korunk egyik legnagyobb kihívásával, a nemzetközi terrorizmussal" - magyarázta.

Tóth Károly (MSZP), az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának alelnöke a Híradónak azt mondta, hogy a jelenlegi öt titkosszolgálat számát célszerű lenne háromra csökkenteni, ami csak akkor sikerülhet, ha ehhez az ellenzék támogatását is sikerül megnyerni. Simicskó István (KDNP), a nemzetbiztonsági bizottság elnöke fontos össznemzeti ügynek nevezte a szolgálatok átalakítását. Szerinte azonban a hatékonyabb munka mellett fontos, hogy az átalakítás nem lehet sem létszámleépítés, sem politikai tisztogatás kérdése. "Elsősorban a szakmaiság színvonalának emelkedését várnánk ettől" - mondta.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter egy héttel ezelőtt egy sajtóbeszélgetésen szólt arról, hogy az év végéig a kormány elé kerülhet a titkosszolgálatok jövőjéről szóló javaslat. Akkor közölte azt is, megvizsgálják, hogy mely titkosszolgálatokat lehetne összevonni, de megjegyezte, fontos, hogy konszenzus legyen erről, mert az átalakításhoz kétharmados törvényeket kell módosítani.