Az ombudsman szerint gyengék Molnár érvei

Vágólapra másolva!
Gyengén érvel az egészségügyi tárca a háziorvosok adatszolgáltatási kötelezettségét előíró jogszabály mellett - állítja az adatvédelmi biztos irodája. A minisztérium viszont az ombudsman kifogásai ellenére is az adatok megküldésére kötelezi a háziorvosokat. A jogszabályt megszegő orvosoknak valószínűleg nem a teljes betegforgalom után fizet majd az OEP, hanem az összegnek csak egy részét fizetik ki.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg csak többszöri figyelmeztetés, illetve finomabb szankció után bontják fel azoknak a háziorvosoknak a szerződését, akik megtagadják a betegforgalmi adatok megküldését. Az adatküldést megtagadó orvosoknak először csak pénzügyi szankciókkal kell számolniuk - közölték az [origo]-nak az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályán. Mindez azt jelenti majd, hogy az orvos nem kapja meg havonta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által meghatározott pénz egészét, hanem annak csak egy részét.

Az adatküldést egy szeptemberben életbe lépett kormányrendelet írja elő, ennek értelmében a háziorvosoknak napra lebontva kell a betegekről adatokat küldeni az OEP-nek. Többek között azt, hogy hány beteg volt náluk, milyen diagnózist állapítottak meg a pácienseknél, milyen gyógyszereket írtak fel nekik, valamint, hogy tovább utalták-e máshova.

A tárca mindezt azzal indokolta, hogy semmilyen információ nincs arról, hogy pontosan milyen munkát is végeznek a háziorvosok. Az orvosokat ugyanis, a kórházakkal ellentétben nem betegségcsoportok után finanszírozza az OEP, hanem csak a leadott taj-kártyák száma alapján fizetnek egy konkrét összeget. (Egy háziorvos így, átlagban - az EüM tájékoztatása szerint - körülbelül havonta 800 ezer -1 millió forintot kap az egészségbiztosítótól.)

Az orvosok szerint az eredetileg tavasszal bevezetni kívánt rendelet azonban adatvédelmi és etikai aggályokat vet fel. Így több mint ezer orvos tagadta meg október elsejétől az adatküldést. A héten nyilvánosságra hozott állásfoglalásában Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a háziorvosokkal értett egyet. Az ombudsman szerint kötelező adatkezelést csak törvényben lehet elrendelni, miközben az orvosok kötelezettségét csak rendelet írja elő.

Péterfalvi szerint ráadásul az adatkezelésnél érvényesülnie kell a célhoz kötöttség elvének, ennek értelmében az OEP-nek, csak az általa fizetett kezelésekről van joga információkat kapni. Az ombudsman szerint az OEP akkor juthat például jogosulatlan adathoz, ha az orvos a tb által nem támogatott gyógyszert írta fel, és erről is küld adatot. Péterfalvi sérelmezte azt is, hogy az adatokat postán kell elküldeni a biztosítónak, így semmilyen védelemben nem részesülnek a betegadatok.

Az ombudsmani kifogásokra reagálva a tárca azt ígérte, hogy az előírást törvényben fogják szabályozni. Péterfalvi többi kifogásával azonban a minisztérium nem értett egyet, ezt mutatja az is, hogy az adatszolgáltatást előíró rendelet továbbra is érvényben marad, azt így minden orvosnak be kell tartania. A postai továbbítás kapcsán pedig Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerdán azt mondta, hogy az nem rejt kockázatot, ráadásul az adóbevallásokat is így továbbítják.

A tárca érvként dobta be azt is, hogy a kórházak, valamint az irányított betegellátás keretében 1500 orvos - a praktizáló háziorvosok 25 százaléka - már évek óta hasonló módon küld adatokat a betegekről. Ezzel kapcsolatban az adatvédelmi biztos irodájában azt mondták az [origo]-nak, hogy az irányított betegellátás adatkezelési gyakorlatát többször kifogásolták. Az ombudsman szerint a kaotikus adatkezelés megszüntetésére felszólították az OEP-et és a tárcát is. "Az erre való hivatkozás a tárca részéről meglehetősen gyenge érv" - tették hozzá az ombudsman irodájában.

Szabó András