Csak a Parlamentben beszél Gyurcsány 23-án

Vágólapra másolva!
Csak a Parlamentben szólal fel Gyurcsány Ferenc október 23-án - derült ki a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Korábban a Fidesz azt közölte, hogy nem képviselteti magát azokon az 1956-ról megemlékező rendezvényeken, ahol felszólal a kormányfő.
Vágólapra másolva!

Danks Emese kormányszóvivő az '56-os megemlékezésekről elmondta, Gyurcsány Ferenc október 23-án, a Parlamentben tart ünnepi beszédet. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz - korábbi bejelentése szerint - nem hallgatja meg Gyurcsány ünnepi beszédét. Szerdán Szijjártó Péter szóvivő azt mondta, hogy nem képviselteti magát a párt azokon az ünnepi eseményeken, ahol a miniszterelnök felszólal.

Arról még nem határoztak, hogy a 301-es parcellához is ellátogat-e a kormányfő, kiderült ugyanis, hogy a rendezvények pontos részleteiről még nem született meg minden döntés. A jelenleg rendelkezésre álló program szerint Sólyom László az Operaházban tart beszédet.

Azt is tudjuk, hogy nincs külön terve a kormánynak arra, mit kezd a Kossuth téri tüntetőkkel, ha azok 23-án is demonstrálnak a helyszínen. Ekkor ugyanis, az állami zászlófelvonás keretében külföldi vezetők is a téren lesznek. A kormányszóvivő csak annyit mondott: bízik abban, hogy mindenki méltó módon ünnepli majd a forradalom 50. évfordulóját.

A rendezvényekkel kapcsolatban Danks Emese kiemelte: 23-án fél hatkor a Szabadság fényei a Parlamentnél elnevezésű műsor keretében, az Országháznál fáklyás megemlékezést tartanak, az ünnepi műsorban a "szabadság lángja" a levegőből érkezik a földre.

Emellett lesz még 23-án filmvetítés a Felvonulási téren, és 20-tól "forradalmi villamos" jár majd a Nagykörúton. Ez egy 1956-ban gyártott szerelvényt jelent, amivel ugyan nem lehet utazni, de az ünnepi eseményekkel kapcsolatos prospektusokat kaphatunk majd róla. A Városháza-parkban pedig 21-én szabadtéri kiállítás nyílik korabeli harci járművekből.