Vidéken együtt ünnepel az MSZP és a Fidesz

Vágólapra másolva!
Miközben Budapesten külön ünnepséget is tart október 23-án a Fidesz, az általunk megkeresett vidéki nagyvárosokban mindenhol együtt ünnepel a jobb- és baloldal. Lesz olyan koszorúzás is, ahol a szabad demokratáktól a Pofoszon át a MIÉP-ig minden párt együtt emlékezik majd.
Vágólapra másolva!

"Ne vigyünk ideológiát az ünnepbe" - jelentette ki megkeresésünkre Borkai Zsolt, Győr frissen megválasztott fideszes polgármestere, és gyakorlatilag ugyanezt válaszolták az általunk megkérdezett többi vidéki Fidesz-irodában is. A korábban olimpiai bajnoki címe miatt ismert Borkai azt mondta, hogy mindig együtt ünnepeltek a várost eddig irányító MSZP-vel, s ő azt feltételezi, hogy így lesz ez idén is. Ennek megfelelően az önkormányzat már elküldte a meghívót a szocialistáknak.

A Fidesz szerdai bejelentése szerint a legnagyobb ellenzéki párt az állami megemlékezésekkel párhuzamosan külön '56-os ünnepséget is szervez 23-án délután 2-kor, bár Szijjártó Péter kommunikációs vezető azt még nem tudta megmondani, hogy pontosan hol tartják. Emellett kijelentették, hogy bojkottálni fogják azokat az eseményeket, ahol a hazugságos balatonőszödi beszéd kiszivárgása óta a Fidesz által nekívánatos személynek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is felszólal.

Az általunk megkérdezett nagyobb vidéki városokban külön a jobboldali pártok által rendezendő eseményre még lesz példa - igaz oda is hivatalosak a szocialisták -, de külön megemlékezésre már nem. Győrrel ellentétben Miskolcon maradt az MSZP-s polgármester, Káli Sándor, a borsodi megyeszékhelyen így a szocialista irányítású önkormányzat kulturális irodája szervezi a jubileumi '56-os ünnepségeket. Az ellenzéki Fidesz helyi pártirodájában megtudtuk, hogy a városban "mindig, minden nemzeti ünnepen" közösen ünnepeltek a pártok, "bárki is irányította a várost". Elmondásuk szerint nem lesz ez másként idén sem.

Debrecenben is maradt az eddigi vezető, csakhogy Magyarország második legnépesebb városát immár nyolc éve a Fidesz politikusa, Kósa Lajos igazgatja. A helyi Fidesz politikusa, Kérdő Zsuzsanna megkeresésünkre azt mondta, hogy mint tavaly, úgy az idén is a polgármester tart majd ünnepi beszédet a forradalom évfordulóján, amelyen tavaly is részt vettek az ellenzéki pártok, és várhatóan idén is így lesz. Mint közölte, a cél az, hogy minden politikai és civil szervezet, jobb- vagy baloldali békében együtt ünnepeljen.

A csongrádi megyeszékhelyen az ünnepi megemlékezésre készülő pártok még az előzőeknél is nagyobb egységet mutatnak majd fel október 23-án. Mint a szegedi Fidesz-frakcióvezető, Oláh János titkárságán megtudtuk, a szocialista Botka László vezette városban az ellenzék "az összes önkormányzati ünnepségen részt vesz, az MSZP mellett".

Sőt, mint azt Csepregi Nándor, a frakcióvezető sajtótitkára közölte, a Fidesz és a Pofosz immár hagyományosnak mondható módon szervez külön ünnepséget is a jobboldali pártok számára 23-án este a városi '56-os emlékműnél. A megemlékezésen - a Fidesz, a KDNP, a MIÉP, a Jobbik és a Pofosz mellett - tavaly is koszorúztak a szocialisták és a szabad demokraták szegedi vezetői. Csepregi elmondta, most is szeretettel várják őket.

Lencsés Csaba