Eltemették a Zámolyon meghalt tűzszerészeket

Vágólapra másolva!
Díszsortűz és katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomra szerdán Budapesten azt a két tűzszerészt, akik harmadik társukkal együtt október hatodikán haltak hősi halált Zámolyon, egy II. világháborús gránát megsemmisítése közben.
Vágólapra másolva!

A 31 évesen elhunyt Baksa Tamás posztumusz hadnagyot és a szintén szolgálatteljesítés közben, életének 29. évében elhunyt Tarcsi Zsolt posztumusz hadnagyot a budapesti Fiumei úti sírkertben, a hősi halottak számára létrehozott díszsírhelyekben helyezték örök nyugalomra két, korábban eltemetett hősi halott mellé. A kettős ravatalt két díszegyenruhás katona őrizte, a koporsók előtt az elhunyt tűzszerészek fényképei és kitüntetéseik voltak láthatók.

A ravatalozótól a hősi halottak sírhelyéig katonák álltak díszsorfalat. A két tűzszerész koporsóját díszsortűz és katonai tiszteletadás mellett helyezték a földbe, és a szertartás végén megszólaltak a mentők, a rendőrségi és a honvédségi autók szirénái.

A gyászszertartáson részt vett Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, Mikita János mérnök altábornagy, a vezérkari főnök első helyettese, Tömböl László vezérőrnagy, a vezérkari főnök helyettese, valamint a tábornoki kar több tagja.

A három tűzszerész akkor vesztette életét, amikor egy II. világháborús, 76 milliméteres orosz repeszgránátot hatástalanítás előtt a Fejér megyei homokbánya egyik gödrébe helyeztek, és az felrobbant. Negyedik, súlyosan megsérült társuk szerződéses katonaként szolgál.

A baleset miatt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával indított eljárást ismeretlen tettes ellen a Budapesti Katonai Ügyészség.