A nemzeti hurkasütő is szúrta Demszkyék szemét

Vágólapra másolva!
Akár két hangfal és egy dobogó elhelyezését is engedélyeznie kell a Fővárosi Közgyűlés szakbizottságának a közterület-használatról szóló rendelet módosítása után. Az ellenzék tiltakozik, szerintük a kormánypártok így tiltanák be a nekik nem tetsző politikai eseményeket. Az SZDSZ frakcióvezetője állítja, csak rendet szeretnének a köztereken, hurkasütő pedig nem szükséges egy tüntetéshez.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki pártok és a Társaság a Szabadságjogokért is aggályosnak tartja a fővárosi közterület-használati rendelet csütörtökön, előzetes egyeztetés nélkül elfogadott módosítását. A TASZ az Alkotmánybírósághoz is fordul, mert szerintük a politikai szabadságjogokat, köztük a gyülekezési jogot csak törvényi szinten lehet szabályozni, önkormányzati rendelettel nem.

A rendelet eddig csak "kiállítás, vásár, piac, sport- és kulturális rendezvények, valamint mutatványos tevékenység" esetén kötötte a várostervezési és városképvédelmi bizottság engedélyéhez a rendezvény megtartását. A csütörtökön elfogadott módosítás értelmében a jövőben a politikai rendezvényekhez kapcsolódó építmények, berendezések (tehát a hangosítás), illetve járművek elhelyezéséhez is a közgyűlés bizottságának engedélye kell.

Színpadhoz és traktorhoz engedély kell

Magához a politikai rendezvényhez ugyan továbbra sem kell engedély, de ha ott például felépítenek egy színpadot, hangosítást használnak, vagy elkerítenek egy területet, ahhoz már igen. Ugyancsak a bizottság engedélye kell "közúti jármű (...) parkolásnak nem minősülő elhelyezéséhez", vagyis például traktoros - vagy ahhoz hasonló - demonstrációhoz.

Az ellenzék szerint a döntés lehetőséget ad a kormánypártoknak, hogy megakadályozzák a nekik nem tetsző politikai rendezvényeket. Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője az [origo]-nak azt mondta, még meleg volt a papír, amikor megkapták az előterjesztést, így esélyük sem volt véleményezni. A Fidesz és a KDNP képviselői az egyeztetés nélkül, a helyszínen beterjesztett javaslat miatt tiltakozásul elhagyták az üléstermet.

"Micsoda eljárás ez?!" - háborodott fel Tarlós, aki szerint Demszky Gábor főpolgármester "sztálinista módszerekkel" dolgozik, miközben az együttműködés fontosságáról beszél. "Bennünk megvan az együttműködési hajlandóság" - jelentette ki a frakcióvezető, de szerinte ezzel a módosítással Demszky csak a kormányfőnek akar kedvében járni. "Nemhogy a Liberális sátrat, de egy dobogót és két hangfalat sem lehet majd letenni a bizottság engedélye nélkül" - mondta Tarlós.

Most a baloldal akar rendet

A szigorítást beterjesztő Molnár Gyula MSZP-s és Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es frakcióvezető azzal indokolták a módosítást, hogy nagyobb rendre van szükség a közterületeken. Ikvai-Szabó az [origo]-nak azt mondta, azért kellett sürgősséggel lépni, mert az elmúlt időszakban "szörnyű tapasztalatokat" szereztek a politikai demonstrációnak nevezett eseményekkel kapcsolatban.

"Ha valamit egy eljárási rend szabályoz, az nem jelenti, hogy tiltja" - véli a frakcióvezető, aki szerint nem biztos, hogy egy rendezvényen "nemzeti hurkasütőnek" is lennie kell. A bizottságot Ikvai-Szabó szerint 24 órán belül össze lehet hívni, és akár tíz perc alatt meghozhatja döntését, így nem korlátoznak senkit a jogai gyakorlásában, csak egyértelműen kiderül, ki mit és hová akar elhelyezni. Ráadásul, ha valakinek nem tetszik a döntés, azt megtámadhatja előbb a közgyűlés, majd a bíróság előtt. - mondta a frakcióvezető.

A közgyűlés csütörtökön megválasztotta a várostervezési és városképvédelmi bizottság tagjait is, de abban az ellenzéki kivonulás miatt csak kormánypárti politikusok ülnek. A testületet az előző négy évben ellenzéki politikus vezette, most azonban a szocialista Steiner Pál, volt V. kerületi polgármester lett az elnök.

Ikvai-Szabó ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy ez a bizottság csak ideiglenes, ha a pártoknak sikerül megállapodniuk a bizottsági helyekről, a jövő héten felállhatnak az állandó testületek. A városképvédelmi bizottságnak szerinte lehetne továbbra is ellenzéki elnöke, és létrehozhatna egy albizottságot is.

Demszky Gábor a közgyűlés október 13-i alakuló ülésén megpróbált elfogadtatni egy, a mostanihoz hasonló módosítást, amely az ő kezébe adta volna a döntést. Akkor azonban az ellenzéki fölháborodás hatására visszavonta az előterjesztést. Demszky egyébként számos alkalommal tartott közterületi tájékoztatókat, amelyekhez - ha hangosítást is használnak - ezentúl a bizottság engedélyére lesz szükség. Pártja, az SZDSZ pedig a választási kampányok idején hónapokig sátorozott a Városház téren. Ha hasonlót terveznek, akkor ezentúl nekik is engedélyt kell kérniük.

Kovács Áron