Kiállítják a behorpadt rendőrsisakokat

Vágólapra másolva!
Behorpadt védősisakokat, összetört pajzsokat és kiégett rendőrautókat mutat be a Független Rendőr Szakszervezet hétfőtől a Rendőrség-történeti Múzeumban. A kiállítással az a céljuk, hogy megmutassák, hogyan élték meg a rendőrök az őszi tüntetéseket.
Vágólapra másolva!

A szeptemberi-októberi utcai tüntetések során megrongálódott rendőrségi felszerelésekből nyílik kiállítás hétfőn, a Rendőrség-történeti Múzeumban. A kiállítást szervező Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, Pongó Géza szerdán az MTI-nek elmondta: a Pajzs mögött 2006. szeptember 18.-október 23. című kiállítással az a céljuk, hogy megmutassák a közvéleménynek, hogyan élték át az utcán szolgálatot teljesítő rendőrök az őszi tüntetéseket.

"Megpróbáljuk bemutatni a rendőrök - szakszervezeti tagjaink, kisrendőr kollégák - szemszögéből például azt, hogyan élték meg, amikor a tömeg rájuk támadt" - mondta a főtitkár. A kiállításon fotókat mutatnak be az utcai harcokról, ezek egy részét a rendőrség fotósa készítette, egy részét pedig különböző újságoktól kapták a szervezők. Emellett azokból a rendőrségi védőfelszerelésekből is válogattak a kiállítás rendezői, amelyek a harcok során sérültek meg, így bemutatnak például behorpadt védősisakokat, összetört pajzsokat is.

A megnyitó napján két, az MTV-székháznál kiégett rendőrautó roncsát is kiállítják a Mosonyi utcai múzeumnál. Emellett olyan eszközökből is válogatást mutatnak be, amelyekkel a tüntető tömeg a rendőrökre támadt. Az MTV-ostrom idején, szeptember 18-án 216 rendőr szenvedett különböző fokú fizikai sérülést. Pongó Géza elmondta, a hétfői megnyitón több mint húsz, az ostrom idején megsérült rendőrnek adnak át segélyt.