Népszavazás lesz a tubesi lokátorról

Vágólapra másolva!
Egy civil szervezet kezdeményezésére összegyűlt a kellő számú aláírás, így a jövő év elején helyi népszavazás lesz Pécsett a Tubesre tervezett NATO-lokátorról. A Tubes már a második helyszín, a radart eredetileg a Zengőre építették volna, de azt a civil szervezetek tiltakozás megakadályozta.
Vágólapra másolva!

Kellő számú aláírást tudtak hitelesíteni a korábban benyújtott aláírások közül ahhoz, hogy a Pécs közelében fekvő Tubes-hegyre tervezett katonai lokátor sorsáról helyi népszavazást írjanak ki - közölte Papp Judit, Pécs jegyzője pénteken az MTI-vel. A 18 968 leadott aláírásból 12 798 érvényes volt, így a városi közgyűlésnek decemberben ki kell írnia a helyi népszavazást.

A kérdőívek aláírói azt támogatták, hogy a Tubesre tervezett katonai lokátor sorsának ügyében helyi népszavazás mondja ki a döntő szót. A jegyző szerint a népszavazást várhatóan 2007 februárjának utolsó hétvégéjére tűzik ki. A referendum akkor lesz érvényes, ha azon a város szavazásra jogosult lakóinak fele, azaz 64 000 állampolgár részt vesz.

Az Istenkúti Közösségért Egyesület társelnöke, Peták Péter október 27-én jelentette be, hogy a határidő lejártára a szükséges 12 709-nél is több, 18 112 aláírást gyűjtöttek össze a helyi népszavazás kiírását kezdeményezve. Peták akkor arra kérte Pécs alpolgármesterét, járjon közbe, hogy a népszavazásra még karácsony előtt sor kerüljön. Kijelentette azt is, hogy a referendum elkerülhető, ha az új testület a területrendezési terv módosításával megakadályozza a katonai jellegű építkezést a Pécshez közeli Tubesen.

A honvédelmi tárca honlapjára november 11-én került fel az a hatástanulmány, amely szerint a Pécs melletti Tubes alkalmas arra, hogy ott építsék fel a NATO-lokátorállomást. A dokumentumot környezetvédelmi mérnökök, geofizikai és ökológiai szakemberek bevonásával készítette egy budapesti tervező és mérnöki tanácsadó iroda. Az anyag összegzésében az olvasható, hogy az új objektum a környezetben s annak elemeiben csak minimális változást eredményezne.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly novemberben jelentette be, hogy a kormány a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart, amelynek felépítése civilek ellenállása miatt korábban meghiúsult. Sólyom László köztársasági elnök az idén áprilisban tartott bazsarózsa-túrán újságírók előtt a Tubes mellett foglalt állást a lokátorállomás új helyszínével kapcsolatos vitában. Azt mondta: ez "olyan alku volt, amely képviselhető".