Orbán szavazásra buzdítja a vidéket

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor arra kéri a "vidéki Magyarországot", hogy nagy számban menjenek el szavazni a választáson. A Fidesz elnöke szerint, ha nem képviseltetik magukat elegen, akkor a felálló kormány nem a vidékiek érdekeit képviseli majd. Új Széchenyi-terv megvalósítását is ígérte. Az MSZP szerint vidékpolitikájuk "populista változatának" megvalósítását ígérte meg Orbán.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Orbán töltött káposztát kóstolt Kunszentmiklóson

Magyarországon ma nem piacgazdaság van hanem kapitalizmus, de azon belül is vadkapitalizmus - mondta a Fidesz elnöke vasárnap Kunszentmiklóson. Vegyük észre azt ami Nyugat-Európában történt; ott már véget ért a vadkapitalizmus, ott már piacgazdaság van - jelentette ki Orbán Viktor a zsúfolásig megtelelt sportcsarnokban tartott kisgazda országos gyűlésen, több mint négyezer érdeklődő előtt.

A Fidesz elnöke szerint piacgazdaságról akkor beszélhetünk, ha egyik fél sem tudja akaratát rákényszeríteni a másikra, hanem az együttműködés kerül előtérbe. Orbán Viktor arra kérte a gyűlés résztvevőin keresztül a kisgazda társadalmat, a "vidéki Magyarországot", hogy nagy számban menjenek el szavazni április 9-én. "Ha a vidéki Magyarország nem lesz képes arra, hogy olyan számban képviseltesse magát, mint a főváros vagy a nagyvárosok, akkor nem olyan kormány alakul, aki a vidékiek érdekeit fogja képviselni" - tette hozzá.

Orbán emlékeztette a hallgatóságot a 1998-2002 közötti kormányzásra, amikor a jó dolgok mellett hibákat is elkövettek. Utalt arra, hogy a kormányzás első két évét elvesztegették a mezőgazdaságban, majd a második két évben behozták a lemaradást. Szerinte azért volt sikeres a 1998-2002 közötti időszak, mert volt önbizalma az embereknek. Az elmúlt négy évben "nem az ország zsugorodott össze, hanem a lelkünk" - mondta.

Matekórákat, utakat is ígért Gyurcsány/itthon/20060218hivatalosan.htmlGyurcsányt és az országot dicsérte Blair/itthon/20060217besegit.html

A pártelnök beszélt arról, ha a vezetésével megalakul az új kormány, akkor "az egyre inkább ledermedő gazdaságot" a kis- és közepes vállalkozások, mozgásba fogják hozni. Kijelentette, megvalósítják az új Széchenyi Tervet, melyben a családi gazdaságok is kiemelt szerephez jutnak. A párt mezőgazdasági programjának több más részletét is ismertette a Fidesz elnöke. Mint mondta, el fogják indítani a gazdák hitelének átütemezését. A vezetésével megalakuló kormány 20-30 éves gazdahiteleket indít, és 2007 végéig befejezi a résztulajdonok kiadását és az osztatlan földek felosztását, úgy, hogy végre átlátható tulajdonosi szerkezet alakuljon ki Magyarországon. A külföldiek földvásárlásával kapcsolatban kijelentette: Magyarországon az osztrákok pontosan annyi földet vásárolhatnak majd, mint amennyit a magyarok vásárolhatnak Ausztriában.

MSZP: Orbán nem is akart az unióba lépni

Az MSZP részéről Magda Sándor, az MSZP-frakció agrár- és vidékfejlesztési munkacsoportjának vezetője reagált Orbán beszédére. Szerinte 2000-ben Orbán Viktor vezetésével "szembenevették" Torgyán Józsefet és a gazdákat, amikor azok az Európai Uniós csatlakozásra hivatkozva 436 milliárd forintot kértek. Ezt a támogatást az MSZP adta meg a gazdáknak 2006-ban - tette hozzá.

Magda Sándor szerint az Orbán-kormány idején csak a Fideszhez közel álló, elkötelezett 20-25 ezer gazda volt a haszonélvező. A gazdák elől az előző kormány a barátainak adta oda a 12 állami gazdaságot és annak 72 ezer hektárnyi területét. A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy 2002-ben a gazdák már "megfulladtak" a rövidlejáratú hitel okozta károk miatt, mert az akkori hitelállomány 90 százaléka egy éven belüli volt. Magda Sándor szerint egyetlen kis-és közepes feldolgozó láncolatot sem hozott létre 1998 és 2002 között az előző kormány, most viszont már több száz ilyen van.

"Orbán Viktor úgy viselkedik, mintha nem akarná tudni, hogy mit csinált 1998 között és 2002 között, amikor nem tett semmit az uniós intézményrendszer kiépítéséért, vagy a gazdák felkészítéséért" - fogalmazott. "Véleményünk szerint nem is akart ő az Európai Unióba belépni" - mondta a szocialista politikus. Szerinte amit a Fidesz 2006-tól ígér, az nem más, mint az MSZP jelenlegi agrárpolitikájának "populista változata".