Vágólapra másolva!
Naponta egyre nagyobb területeket önt el az országban a belvíz. A veszélyeztetett területekről eddig 98 embert kellett kitelepíteni, a tűzoltók napi, közel 200 riasztást kapnak. A belvíz Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár megyét sújtja leginkább.
Vágólapra másolva!

"Péntek óta minden hadra fogható ember szivattyúzza a vizet" - közölte az [origo]-val Baranyi Tamás, a debreceni városüzemeltetési csoport vezetője. A Hajdú-Bihar megyei város külső területeit oly mértékben veszélyeztette a belvíz, hogy az önkormányzat a legmagasabb, vagyis harmadfokú készültséget vezette be. A Debrecen közeli tanyákról több családot ki kellett telepíteni, a város melletti Lencz-telepen pedig több ezer négyzetméternyi területen áll a víz.

Komoly gondot okoz a belvíz a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklóson is, ahol szerdán hét embert kellett kitelepíteni. Rimóczi Imre, az önkormányzat hatósági osztályának vezetője elmondta: a belvíz miatt egy családi ház összedőlt, egy másik épület hatósági bontását pedig csütörtökön kezdték meg. A víz elöntötte a város református temetőjét, ahol ezekben a napokban tilos a temetés. A védekezés költségei Törökszentmiklóson naponta elérik az egymillió forintot.

Naponta 200 riasztás

Csütörtökre országosan 98-ra emelkedett azok száma, akiknek a belvíz veszély miatt kellett elhagyniuk az otthonukat - közölte az [origo]-val Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A tűzoltók a víz okozta károk miatt, naponta közel 200 riasztást kapnak. Dobson elmondta: az elöntött területek nagysága napról napra nő, a helyzet azonban továbbra sem kritikus.

A belvíz oka, hogy a földeken felhalmozódott hó az elmúlt napokban hirtelen kezdett olvadni. Ráadásul a hirtelen jött felmelegedést heves esőzések is kisérték. A talajvíz így jelentősen megemelkedett, és lehetetlenné tette, hogy a földbe szivárogjon a víz. A belvízelvezető csatornák pedig jegesek voltak, ami csökkentette azok vízelvezető képességét.

Forrás: MTI
Elárasztott területek

A folyók nem áradnak

Nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága Borsod-Abaúj-Zemplén megyében: már közel 25 ezer hektárt borít víz. A megyében kilenc szivattyútelep, csaknem 600 ezer köbméter vizet emelt át a főcsatornákból a befogadó folyókba, a Tiszába, a Bodrogba és a Taktába az elmúlt huszonnégy órában.

Szabolcs-Szatmár megyében a belvíz 29 településen 157 épületet veszélyeztet. A legtöbb, 55 épületet Csengerben fenyeget a belvíz, de a véderők munkájának köszönhetően, csütörtök délelőttre javult a helyzet a magyar-román határ menti kisvárosban. Így másodfokról első fokúra mérsékelhették a készültséget. A megyében az elöntött területek nagysága meghaladja a 12 ezer hektárt.

Az elöntött területek nagysága meghaladja a 170 ezer hektárt. Az országban pedig 115 település tart fenn belvízvédelmi készültséget.

A Tiszán és a Szamoson kétméteres vízszint-emelkedést mértek, de a vízállás még alatta van az árvízvédelmi készültséget indokoló magasságnak.