Újabb hattyútetemekben mutatták ki a madárkórt

Vágólapra másolva!
Késő délutánra újabb három, Magyarországon elhullott hattyú tetemében mutatták ki a szakemberek a madárinfluenza vírusát. Mind a három minta a nagybaracskai térségből származik, ahol - ezekkel együtt - összesen 23 elhullott madárról derült ki február 15-e óta, hogy madárinfluenzában pusztult el.
Vágólapra másolva!

Újabb három Nagybaracskán elhullott hattyú teteméből mutatták ki pénteken a madárinfluenzát, de a kormányszóvivő szerint emiatt nincs szükség újabb intézkedésekre. A korábbi elhullások miatt azonban, a nagybaracskai védő- és megfigyelési körzetet csütörtök reggel kibővítették, így a védőzónába beleesik Dávod és Bátmonostor is, míg a megfigyelési zóna kiterjed Baja déli részére.

A megyei állategészségügyi hatóság tájékoztatása szerint a helyi állattartók ismerik és betartják a szabályokat, megpróbálják elérni, hogy a háziszárnyasok ne érintkezhessenek vadmadarakkal, és a vírus ne terjedhessen át az állományra.

Ezzel az újabb 3 madárral 28-ra emelkedett azon szárnyasok száma, amelyek madárinfluenza miatt hullottak el Magyarországon (24 hattyú, 1 tőkésréce, 1 kormorán, 1 dankasirály és 1 szárcsa). A 28-ból, 21 állat esetében még hiányzik az Európai Unió weybridge-i referencia-laboratóriumának hivatalos megerősítése arról, hogy a H5N1-es vírus felelős a madarak elhullásáért. A magyar hatóságok azonban - csakúgy, mint eddig is - minden esetben úgy járnak el, mintha a speciális körülmények között, emberre is veszélyes vírustörzsről lenne szó - áll a közleményben.

Február 15-e, a madárinfluenza vírusának magyarországi megjelenése óta, összesen 1287 madártetem érkezett az Állategészségügyi Intézetbe, ahol eddig 225 elhullott szárnyas vizsgálatát fejezték be. Közülük való a 28 pozitív minta is. A kedvezőtlen eredmény, azaz a vírus jelenléte hamarabb válik egyértelművé, mint amennyi idő ennek kizárásához szükséges - teszi hozzá a közlemény. Csütörtökön, összesen 87 elhullott madarat küldtek be elemzésre a megyei állategészségügyi hatóságok.