Vágólapra másolva!
Szegednél a Tisza vízállása hétfőn 8 centivel haladta meg az eddig mért legmagasabb szintet, a 960 centit. A folyó várhatóan a hét második felében tetőzik majd 990 centin. A Tisza alsó és középső szakaszán továbbra is érvényben van a pénteken elrendelt árvízi veszélyhelyzet. Az árvíz miatt hétfőn lezárták a forgalom elől a Berettyó vasúti hidat.
Vágólapra másolva!

A Tisza vasárnap éjfélkor elérte Szegednél az eddig mért legmagasabb szintet, a 960 centimétert. A folyó folyamatosan árad, hétfő délután 968 centiméter volt a Tisza vízállása - közölte az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Botka László szegedi polgármester hétfőn elmondta: akár péntekig is elhúzódó tetőzésre is kell felkészülni. Folyamatosan bővül a védekezésben részt vevők száma, hétfőn már hatszázan dolgoztak a városban a gátak mentén. A szombaton elrendelt, lakosságot érintő korlátozó intézkedések továbbra is érvényben vannak: este 8 és reggel 6 óra között csak a védekezésben részt vevők tartózkodhatnak a gátak közelében, és a város teljes területén szivattyúzási tilalom van - közölte a polgármester.

A Tisza várhatóan a hét második felében 990 centiméteren tetőzik majd, a rendkívül magas vízszint akár péntekig is megmaradhat. Az árhullámot tovább növelheti a mellékfolyók, a Hármas-Körös és a Maros áradása, valamint az, hogy a Dunán levonuló árhullám visszaduzzasztja a Tiszát.

A Körösök vízgyűjtőjén az elmúlt napokban lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására a folyókon újabb árhullámok indultak el, a Maros vízgyűjtőjében kevesebb csapadék volt, ezért a Maroson mérsékelt áradás tapasztalható. Árvízvédelmi szakemberek szerint mindezek ellenére a gátszakadásnak kicsi az esélye.

Hétfőn továbbra is érvényben volt a rendkívüli a készültség a Tisza Kisköre és a déli országhatár közötti szakszán, a mellékfolyók közül pedig a Zagyván, a Hármas-Körösön és a Maroson - közölte Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője. Az elmlített szakaszra a kormány pénteken hirdetett ki árvízvédelmi veszélyhelyzetet. A veszélyhelyzet kihirdetése arra ad felhatalmazást, hogy az érintett területek polgármesterei bizonyos döntéseket a képviselő-testület előzetes jóváhagyása nélkül meghozhassanak.

Az árvíz miatt hétfőn lezárták a forgalom elől a Berettyó vasúti hidat - közölte a MÁV. Az építményt zúzott kővel fedik le, hogy ne tehessen benne kárt a magas vízállás. A Vésztő és a Szeghalom közötti vasúti forgalom ezért ideiglenesen szünetel. Az utasokat vonatpótló autóbuszokkal szállítják.

A Tisza Vásárosnaményig lassan apad, azután Záhonyig a Szamos által szállított vízhozam miatt enyhén emelkedik. Tiszafürednél a víz napok óta tetőzés közeli szinten van, a folyó vízállása hétfőn is 833 centiméter volt. A várostól a déli országhatárig továbbra is áradó tendencia érvényesül, harmadfok feletti vízállásokkal.

Szolnoknál hétfőn 992 centiméterre emelkedett a víz. A folyó várhatóan 1000 centiméter körül tetőzik, vagyis elmarad az eddig mért legnagyobb vízállástól, az 1041 centitől. A Hármas-Körös várhatóan szerdán vagy csütörtökön, az eddig mért legmagasabb vízszinttel tetőzik. A Maros a magyarországi szakaszon lassan árad. A Duna vízállása hétfő reggel Bajánál 759 centiméter, Mohácsnál 782 centiméter volt, így ezen a szakaszon már csak elsőfokú készültség van érvényben.

A hazai folyók mentén összesen 2166 kilométeren van készültség, 716 kilométeres szakaszon rendkívüli készültség van érvényben. Hamadfokú a készültség 910 kilométer védvonalon, másodfokú pedig 176 kilométeres szakaszon van érvényben. Az ár- és belvízvédelmi munkálatokra az elmúlt 24 órában 423 millió forintot fordítottak, a védekezés idei költsége eléri a 8,6 milliárd forintot.

MTI/[origo]