A főzeneigazgató is az Operaház főnöke ellen fordult

Vágólapra másolva!
A Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója közleményében azt írja: nem tudja az intézmény vezetését tovább vállalni Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatóval.
Vágólapra másolva!

"Az Operaház reformját magam is szükségesnek láttam, de zenészként, a társulat tagjaként ezek után nincs, nem lehet közös utam Hegyi Árpád Jutocsával, a színház vezetését vele együtt tovább vállalni nem tudom" - áll Kesselyák Gergely főzeneigazgató közleményében. Kesselyák emlékeztet arra, hogy Hegyi Árpád Jutocsával közös pályázatban arra kínáltak megoldást: hogyan lehetne az Operaházat a "leggazdaságosabban üzemeltetni a magyar operakultúra megcsonkítása nélkül".

Kesselyák Gergely szerint Hegyi Árpád Jutocsa nem csak pályázatuk programjától, de annak fent említett alapelvétől is eltérő modernizáció kidolgozásához látott hozzá. "Két utolsó - immár a nyilvánosság előtt elhangzott - figyelmeztetésem ellenére főigazgató úr az utóbbi napok nyilatkozataiban egyértelműen elkötelezte magát egy számomra mind szakmailag, mind etikailag teljességgel elfogadhatatlan 'modernizáció' mellett" - hangsúlyozza Kesselyák Gergely.

Közölte: arra kéri az intézmény fenntartóját, hogy szakemberek segítségével mérlegelje a lehetőségeket, ő maga - mint írja - áll döntésük elébe. "Addig főzeneigazgatóként képviselem a magyar operakultúra rám bízott értékeit" - tette hozzá közleményében Kesselyák Gergely.

Nem Kesselyák az első vezető az intézményben, aki Hegyi Árpád Jutocsa ellen fordult. Az Operaház főigazgatója pénteken fegyelmit kezdeményezett Keveházi Gábor balettigazgató ellen, mert ő állt annak a tiltakozásnak az élén, amelyet az intézmény számos dolgozója indított a főigazgató által felvázolt változtatások ellen. Bozóki András kulturális miniszter azt nyilatkozta az ügyről, hogy a személyes konfliktusok elterelik a figyelmet a lényegről, az Operaház szükséges modernizációjáról.

[origo]/MTI