Kuncze nem megy az MDF-hez "veszekedni"

Vágólapra másolva!
Kihagyja a csütörtök délelőtti, parlamenti pártok közötti tanácskozást Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint úgyis veszekedés lesz a kétharmados törvényekkel kapcsolatban kezdeményezett megbeszélésen. Az egyeztetés fél kilenc után pár perccel elkezdődött.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ elnöke nem megy el a parlamenti pártok és a miniszterelnök csütörtök délelőtti tanácskozására. Szerinte ugyanis az egy nagy nyilvánosság előtti összeveszés lesz. Kuncze Gábor ezt maga jelentette be a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. "Ez a találkozó kicsit furcsa körülmények között alakult" - mondta, majd hozzátette, fontosnak tartja ugyan, hogy őszintén működjenek együtt a pártok, de nem gondolja, "hogy ez úgy indul mindjárt, hogy egy nagy nyilvánosság előtti összeveszésben vesznek részt".

Szerinte a miniszterelnök eredetileg az ellenzéki pártokkal kezdeményezett egyeztetést a kétharmados törvényekről, ezt azonban csak az MDF fogadta el. A miniszterelnök azt képviseli ezen a megbeszélésen, amit a koalíciós pártok egyetértésben elhatároztak. "Hogy szándékozunk megváltoztatni a választójogi törvényt, az önkormányzati törvényeket (...) ehhez nem kell odamenni, hiszen pontosan tudjuk, hogy a miniszterelnök mit fog képviselni" - mondta Kuncze Gábor. A kétharmados többséggel megszavazható, általuk tervbe vett törvénymódosítások között említette például, hogy szeretnék a parlament és az önkormányzati testületek létszámát csökkenteni.

Mint közölte, szerda délután érkezett egy levél, amelyben Dávid Ibolya MDF-elnök meghívta a többi pártelnököt is, hogy "a nyilvánosság előtt beszélgessenek". "Ettől kezdve én már látom előre a koreográfiát, nyilván a Fidesz és a KDNP azt fogja mondani, hogy ne erről beszéljünk, hanem az ország valós helyzetéről, ki a felelős azért, hogy ide jutottunk, satöbbi, satöbbi" - fogalmazott Kuncze Gábor. "Ebből így nem lesz semmi, én meg úgy ítéltem meg, hogy erre a játékra nekem nem kell jegyet váltanom, ezért aztán inkább nem mondtam le azokat a programjaimat, amelyek most délelőtt lennének". Csütörtök délelőtt kezdődik Velencén az SZDSZ parlamenti frakciójának kétnapos ülése, ahol többek között "megvitatják a kormányprogramot és beszélnek a jövőről".

Megkezdődött az egyeztetés

Az egyeztetés fél kilenc után néhány perccel kezdődött. A zárt körű tanácskozáson Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt érkezett Gál J. Zoltán, Petrétei József és Szilvásy György kísérte el. A találkozón részt vesz Orbán Viktor, Varga Mihály és Navracsics Tibor (Fidesz), Semjén Zsolt, Latorcai János és Harrach Péter (KDNP), valamint a házigazda MDF képviseletében Dávid Ibolya, Herényi Károly, Katona Kálmán és Hock Zoltán. A vendégeket Katona Kálmán, Herényi Károly és Hock Zoltán fogadta a székház udvarában.