Such György lett a Magyar Rádió elnöke

Vágólapra másolva!
Such Györgyöt, az MTV korábbi alelnökét választották meg hétfőn a Magyar Rádió elnökének. Az előző elnök, Kondor Katalin mandátuma tavaly augusztusban járt le, azóta üres volt a poszt. Such György 2006. augusztus elsejétől négy éven át töltheti be tisztséget. 
Vágólapra másolva!

Such Györgyöt választotta hétfőn a Magyar Rádió elnökévé a rádiót felügyelő közalapítvány kuratóriuma. A 29 tagú testület tanácskozásán 28-an adtak le érvényes voksot, ebből 19-en támogatták Such megválasztását - aki korábban a Magyar Televízió alelnöke és a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese volt - kilencen pedig ellene szavaztak, vagyis éppen a médiatörvényben minimálisan megkívánt számú szavazatot kapta az elnök. Az MTI értesülései szerint a jelöltet több órán át hallgatták meg.

"Szeretném helyreállítani a közszolgálati rádió tekintélyét, azt szeretném, ha a közszolgálati rádió igazodási pont lenne a magyar médiapiacon, és mindezek mellett nyereségesen működne, és példát mutatna a magyar közmédia minden szereplője számára, hogy a minőségi újságírás és a költségvetési nyereséges működtetés összeegyeztethető" - fogalmazott megválasztása után az új elnök.

Suchot hétfőn jelölte a rádió elnökének a közszolgálati médiumot felügyelő kuratórium elnöksége. A jelöltté váláshoz a fele-fele arányban kormánypárti és ellenzéki delegáltakból álló elnökség tagjainak kétharmados támogatását kellett megszereznie a pályázónak, megválasztásához pedig az kellett, hogy a társadalmi delegáltakkal kiegészült kuratórium hasonló arányban szavazza meg az indítványt.

Such György elmondtas: a kulcspozíciók betöltéséről a következő hetekben tárgyal. Hozzátette: modernizációra és létszám-leépítésre szükség van a rádióban.

Such Györgyöt már tavaly májusban már jelöltek a tisztségre, ám akkor a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratóriumban nem kapta meg a megválasztáshoz szükséges, kétharmados támogatást. Az előző elnök, Kondor Katalin mandátuma tavaly augusztus 1-jén járt le, azóta üres volt a poszt. Such György 2006. augusztus első napjától négy éven át töltheti be tisztséget.