Sínek melletti játéktól óvják a gyerekeket

Vágólapra másolva!
Megugrik a gyerekeket ért vonatbalesetek száma a nyári szünet alatt. Pár napja egy bicikliző kisgyereket gázolt el a Nyírség Intercity vonat, de az is gyakrabban fordul elő ebben az időszakban, hogy a pályaudvarokon vagy a sínek mellett játszó gyerekek sérülnek meg. A MÁV szerint a szülőknek jobban fel kellene hívni gyerekeik figyelmét a veszélyhelyzetekre.
Vágólapra másolva!

"Nyáron, a szünidőben sajnos mindig megugrik azoknak az eseteknek a száma, amikor gyerekeket ér valamilyen baleset" - mondta az [origo]-nak a MÁV szóvivője. Szerdán a püspökladányi vasútállomáson, egy fény- és félsorompóval felszerelt vasúti átjáróban gázolt egy el bicikliző gyereket a Nyíregyházáról Budapestre tartó Nyírség Intercity vonat. A gyerek súlyos sérüléseket szenvedett, a vasútvonalon az egy vágányra szűkülő közlekedés miatt a vonatok másfél órás késéssel közlekedtek.

Kavalecz Imre szerint a vakáció alatt egyrészt akkor következnek be balesetek, amikor a vakációzó gyerekek a tiltás ellenére a vasútállomásokon, illetve vasúti pályák mentén játszanak, másrészt gyakoribbak ilyenkor a püspökladányihoz hasonló gázolások is, így nyaranta átlagosan 20-25 gyerek sérül meg. "Korábban olyan baleset is előfordult, amikor a gyerekek játékból felmásztak a tehervagonra, és halálos áramütést szenvedtek, mert két méteren belül közel mentek egy 25 ezer volt nagyfeszültségű felső-vezetékhez" - tette hozzá.

"Kérjük a szülőket, hogy a gyermekeket ne engedjék a vasúti területekhez és a vágányokhoz, valamint figyelmeztessék őket a közlekedési szabályok betartására" - közölte Kavalecz Imre. Szerinte legalább ilyen veszélyes, amikor a gyerekek - játékból - különféle tárgyakat tesznek az érkező vonat elé a sínre vagy megdobálják a vasúti kocsikat. "7600 kilométer vasúti pályánk van, ezt képtelenség őriztetni" - mondta.