Orbán hazugsággal vádolta a kormányt

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor Fidesz-pártelnök "politikai hazugságok" miatt bírálta a kormányt szombati beszédében, melyet Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott. Az ellenzéki politikus nemzetpolitikai szempontból is kifogásolta a Gyurcsány-kormány intézkedéseit. A rendezvényen felolvasták a "Jó reggelt, Magyarország!" című kiáltványt, amelyben a Fidesz tiltakozni hívja az embereket a Hősök terére, szeptember 23-ára.
Vágólapra másolva!

"Politikai hazugságra nem lehet kormányzást építeni, mert az aláássa az ország jövőjét, árt a gazdaságnak és tönkreteszi a demokratikus alapokat" - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szombaton Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján.

Orbán a több mint ezer fős hallgatóság előtt élesen bírálta a nagyobbik kormánypártot és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, aki szerinte politikai hazugságot követett el, mivel a választások előtt egészen mást ígért a társadalomnak, mint amit jelenleg tesz.

Orbán úgy vélte: "ez a fajta hazugság aláássa az ország jövőjét". A Fidesz vezetője szerint nagy kárt okoz gazdasági téren, hiszen a korszerű piacgazdaság nem viseli el az igazmondás hiányát, a befektetők egy idő után elveszítik bizalmukat. A politikus szerint súlyos következmény az is, hogy az ilyen magatartás tönkreteszi a demokratikus alapokat. Orbán szerint az említett "politikai hazugság" korlátozza a választópolgár tájékozódáshoz való jogát, ezáltal pedig megfosztja az embereket a választás szabadságától.

A pártelnök kifejtette: vissza kellene térni a gyökerekhez, a rendszerváltás eredeti szándékához, ami annak idején éppen az egypártrendszer által gyakorolt politikai hazugság felszámolása volt, s ebben közös nevezőn voltak a ma egymással szembenálló politikusok.

Orbán azért is bírálta a mai kormányt, mert az szerinte felszámolta a nemzetpolitika legfőbb intézményeit, a Határon Túli Magyarok Hivatalát (HTMH) és a Magyar Állandó Értekezletet (MÁÉRT). A Fidesz elnöke kijelentette: erős intézményi háttér nélkül az egész térségben nem lehet hatékony nemzetpolitikát folytatni. Ezzel a szemlélettel helyezte szembe a Fidesz "nemzeti összetartást" szorgalmazó politikáját.

A politikus szerint törekedni kell egy egységes Kárpát-medencei gazdasági térség kialakítására. "A magyar külpolitikának nyilvánosan fel kell vállalnia a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit" - mondta.

Orbán felhívta a figyelmet a szlovákiai választások utáni helyzetből adódó tanulságokra. Emlékeztetett rá: amikor Szlovákia fiatal nemzetállamként a NATO-ba és az Európai Unióba igyekezett, azt a képet akarta mutatni, hogy a magyarok egyenrangú résztvevői a politikai életnek. Miután az ország belépett az unióba, és választásokat tartottak, a magyarokat kitették a kormányból, és beemelték a nacionalista erőket.

A szónok szerint a szlovák "lecke" lényege: az adott országban a nemzeti kisebbségek számára kivívott eredmények közül csak az marad meg hosszú távon, amit a határon túli magyar szervezeteknek sikerült intézményesíteni is. "A romániai magyar szervezeteknek például ezért kell mindent megtenniük a Bolyai egyetem megteremtéséért, az autonómia létrehozásáért, a Sapientia egyetem fenntartásáért és megerősítéséért" - mondta.

A délelőtti program keretében felolvasták a "Jó reggelt, Magyarország" címet viselő kiáltványt, és körbeadták a közönség között, hogy minél többen írják alá. A nap folyamán megjelent a "Jó reggelt, Erdély" című kiáltvány is, amely egyebek között a kettős állampolgárságról szóló népszavazás tárgyában állapítja meg a magyarországi "politikai hazugságot", amely az aláírók - köztük Tőkés László református püspök - szerint a határon túli magyarságra, az erdélyi magyar közéletre is súlyosan rányomja bélyegét.

A Fidesz elnökének délután külön tanácskozott Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével. A találkozó után a sajtó képviselőinek elmondták, Tőkés püspök arra kérte a Fideszt: saját eszközeivel próbáljon odahatni, hogy a következő román-magyar közös kormányülésen tűzzék napirendre az autonómia és a Bolyai egyetem kérdését.