Kreatív tüntetésre készülnek a diákok

Vágólapra másolva!
Szeptember végén tartja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája azt a demonstrációt, melyen a tandíj visszavonását és valódi felsőoktatási reformokat fog követelni a kormánytól. A tüntetésnek van úgynevezett kreatív felelőse is. A részleteket várhatóan az elkövetkező két hétben hozzák nyilvánosságra, de a szervezet már jelezte, folyamatosan figyelemfelkeltő akciókat fognak tartani.
Vágólapra másolva!

Keddi választmányi ülésén döntött a HÖOK a felsőoktatási részhozzájárulás, vagyis a tandíj elleni tüntetés részleteiről. Erre azt követően került sor, hogy az Országgyűlés hétfői ülésén elfogadta az új felsőoktatási törvényt, melynek értelmében 2008 őszétől a hallgatók tandíjat kötelesek fizetni tanulmányaikért.

A HÖOK választmánya kinevezett egy, a demonstráció koordinálásáért felelős elnökségi tagot, valamint megválasztotta a tüntetéssel kapcsolatos kommunikációért és a tüntetés kreatív részéért felelős képviselőket.

Nagy Zoltán alelnök az [origo]-nak azt mondta, hogy egyelőre nem árulnak el részleteket, viszont az elkövetkező másfél-két hétben nyilvánosságra hozzák a tüntetéssel kapcsolatos információkat, a tüntetés helyszínét és pontos időpontját. A demonstrációra az egész országból várják a felsőoktatási hallgatókat vagy a velük szimpatizáló állampolgárokat, és pár tízezres tömegre számítanak. Az alelnök szerint a demonstráció kimenetelétől függetlenül a HÖOK-nak kötelessége megjeleníteni azoknak a véleményét, akik nem értenek egyet a kormány döntésével.

A HÖOK továbbra is hangsúlyozza, hogy a tüntetéssel a tandíj visszavonására és valódi felsőoktatási reformok kidolgozására szólítsa fel a kormányt. A választmány közleményében hozzáteszi, hogy folyamatosan figyelemfelkeltő és -fenntartó akciókat fog szervezni annak érdekében, hogy megfelelően tájékoztatassa az érintetteket és az érdeklődőket.