Vágólapra másolva!
Egymillió forintos bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság egy cégre, amiért az jóval alacsonyabb órabérrel fizette női alkalmazottját, mint a vele azonos munkát végző férfiakat. Megállapították az egyenlő bánásmód követelményének megsértését annak a férfinek az ügyében is, aki arra panaszkodott, hogy munkahelyén a nők hamarabb hazamehettek az ünnepnapokon, a férfiaknak azonban nem járt ez a kiváltság.
Vágólapra másolva!

Férfi kollégáinál átlagosan 150 forinttal kevesebb órabért kapott munkájáért egy betanított, fizikai munkát végző nő, ezért az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, a szervezet pedig megállapította a jogsértést, és egymillió forintos bírságot szabott ki a vétkes Kft-re.

Az [origo] megpróbált kapcsolatba lépni az ügy szereplőivel, de a hatóságtól egyelőre nem kaptuk meg az elérhetőségüket, mivel még nem tudták ehhez a beleegyezésüket kérni. Emiatt az EBH konkrét neveket nem tartalmazó leírása nyomán foglaljuk össze a történeteket.

Az asszony, aki öt éven keresztül dolgozott a cégnél, 2005 októberében saját kérésére munkakört váltott - derül ki az EBH beszámolójából. Órabére változatlan maradt, de állítása szerint szóban megígérték neki, hogy az összeg emelkedni fog. A nő óránként 385 forintot kapott a munkája után, míg a többi, ugyanilyen munkakörben foglalkoztatott, azonos időben, időszakban dolgozó férfi bére 430 és 660 forint között volt.

Mikor három hónap elteltével sem nőtt a fizetése, és az emelés után érdeklődött, elmondása szerint azt a választ kapta, hogy a területen egyedül ő az, aki nőként ilyen munkát végez, így más női dolgozó hiányában bérét nem tudják mihez viszonyítani.

A munkáltató az EBH eljárása során már azzal védekezett, hogy a jobban kereső férfiak rendelkeznek megfelelő szakképesítéssel, mert munkahelyükön belső képzésen vettek részt, ezért magasabb a fizetésük. A hatóság azonban nem fogadta el ezt az érvelést, mivel kiderült, hogy két férfi dolgozónak sem volt szakirányú végzettsége, mégis több pénzt vihettek haza.

Az eljárás során kirendelt igazságügyi szakértő emellett azt is megállapította, hogy az asszony által végzett munkához nincs szükség továbbképzésre, elég az egyhónapos betanítás. Azt egyébként sem a műszakvezető, sem a cég ügyvezető igazgatója nem vonta kétségbe, hogy a nő jól látta el a munkáját.

Az EBH a bírság kiszabása mellett eltiltotta a céget az egyenlő bánásmód követelményébe ütköző magatartás folytatásától, de a céget konkrétan nem kötelezhette arra, hogy emelje meg a panaszos órabérét.

Gyarmati Edit, a Hatósági és Jogi Iroda vezetője precedens-értékűnek nevezte a határozatot, mint mondta: a hatóság működése óta ez az első eltérő bérezéssel kapcsolatos döntés, korábban ugyanis nem érkezett hozzájuk efféle panasz sem. A jelenség azonban nem egyedi, a Magyarországi Női Alapítvány májusban közzétett tanulmányában megállapította, hogy komoly bérezési különbségek vannak a nők és a férfiak között, vagyis ugyanazért a munkáért kevesebb fizetésre számíthat egy nő, mint egy férfi.

Csak a nőket engedték haza

Az EBH nemrég zárt le egy olyan ügyet is, amelyben egy férfi tett panaszt munkahelye ellen. A hatóság ebben az esetben is megállapította: sérült a nemi identitástól független egyenlő bánásmód követelménye, amikor egy munkáltató, ünnepek alkalmával hamarabb hazaengedte női dolgozóit, mint a férfiakat. Míg a nők már 12 órakor abbahagyhatták a munkát évi 12-13 alkalommal, addig férfi kollégáiknak a munkaidő végéig, 16 óráig kellett bent maradniuk.

A megkülönböztetés miatt az egyik férfi alkalmazott fordult a hatósághoz. Gyarmati Edit elmondta: az ilyesmi rendkívül ritka, többnyire nők fordulnak hozzájuk nemi identitással kapcsolatos megkülönböztetés miatt

Az EBH eljárást indított a közvetlen munkáltató, valamint az ünnepek körüli munkarendről utasítást adó országos hatáskörű szerv és minisztérium ellen. Az EBH nem fogadta el az érintettek magyarországi tradíciókra hivatkozó védekezését. A hatóság végül egyedül a közvetlen munkahely esetében nem állapította meg az egyenlő bánásmód megsértését, mivel ott csak a felsőbb utasítást hajtották végre. A megkülönböztető rendelkezés kiadóit eltiltották a jogsértő magatartás további folytatásától.

Janecskó Kata