Tarlósnak nem vitapartner az MDF jelöltje

Vágólapra másolva!
Más-más formában vitáznának egymással a televízió nyilvánossága előtt az önkormányzati választások kampányában a főpolgármester-jelöltek. Demszky Gábor, valamint az MDF és a MIÉP jelöltje is közös főpolgármester-jelölti eszmecserét szorgalmaz, míg Tarlós István, a Fidesz által is támogatott független jelölt elsősorban a jelenlegi főpolgármesterrel vitázna.
Vágólapra másolva!

Tarlós István kedden hívta ki nyilvános televíziós vitára Demszky Gábort, aki a szerdai Nap-keltében úgy reagált: két tévévitára, a listavezetők és a főpolgármester-jelöltek vitájára készül, és úgy gondolja, hogy ez utóbbin minden főpolgármester-jelöltnek jelen kell lennie. Az MSZP támogatásával induló SZDSZ-es politikus megjegyezte: véleménye szerint Tarlós István menekül a listavezetők vitája elől, mert akkor fel kellene vállalnia, hogy a Fidesz jelöltje és támogatja a Jobbik is.

Tarlós István erre válaszul küldött közleményében azt írta: nem ellenzi a listavezetők vitáját, mert azon "a pendliző baloldali törpepárt, az MDF mellett", részt vehetne Molnár Gyula, az MSZP listavezetője is. Véleménye szerint azonban ennek csak akkor van értelme, ha Demszky Gábor beleegyezik utána egy Demszky-Tarlós vitába is. Egy kollektív vitában Demszky Gábor "elbújhat a logikusan teljesen esélytelen jelöltek háta mögé, egyértelműen megnehezítve azt, hogy a választók Demszky Gábort és Tarlós Istvánt figyelmesen, a szakmai felkészültség mezsgyéjén hasonlíthassák össze" - tette hozzá Tarlós István.

A függetlenként, fideszes támogatással induló politikus azt ugyanis értelmetlennek tartja, hogy - az országgyűlési választások előtti kormányfőjelölti televíziós vitához hasonlóan - "az MDF kierőszakoljon egy saját szája íze szerinti, önnön fontosságát bizonygató, ám tulajdonképp érdektelen szituációt".

Tarlós István ezzel reagált az MDF főpolgármester-jelöltjének, Katona Kálmánnak szerdai bejelentésére is, amelyben a kisebbik ellenzéki párt politikusa közös főpolgármester-jelölti vitát szorgalmazott. Katona Kálmán azt javasolta, hogy szeptember 29-én legyen az egy-másfél órás televíziós vita, amelyen az összes jelölt részt venne. Az MDF-es politikus ugyanakkor kérdésre válaszolva nem kívánt állást foglalni egy esetleges Demszky-Tarlós vitáról. Mint mondta, számára az a fontos, hogy az összes jelölt részvételével szervezett műsor megvalósuljon.

A Fővárosi Közgyűlés MIÉP-frakciója az ügyben elküldött közleményében leszögezte: csak olyan nyilvános televíziós vitát tud támogatni, ahol egyenes adásban, egyenlő időtartamban, minden főpolgármester-jelölt részt vesz. A MIÉP képviselőcsoportja elfogadhatatlannak tartja, hogy egyes jelöltek úgy gondolják: csak ők ütköztethetik álláspontjukat, s más jelöltek így kiszoruljanak a küzdelemből - jelezte Zsinka László, a MIÉP főpolgármester-jelöltje. A politikus szerint a választások előtt pár nappal kellene megtartani a vitát, mégpedig két részletben, így még több információt kaphatnának a választópolgárok a jelöltek felkészültségéről.


MTI/[origo]