Több százan elfelejtették, hogy autót nyertek

2006.02.10. 13:00

A mostanában újra népszerű gépkocsinyeremény-betétkönyv történetében eddig 750 megnyert, de azóta át nem vett autó várja szerencsés, de feledékeny gazdáját. A "kihúzott" autók nem vesznek el, akkori árukat akár évtizedekkel később is kifizeti a legnagyobb magyar bank. Akadt olyan, akinek a garázstakarításkor előkerült 1978-as betétkönyvéről derült ki, hogy az évekkel később nyert.

Az [origo] megkeresésére az OTP Bank kommunikációs osztályán közölték, hogy 1961 óta több mint 90 ezer személyautót sorsolt ki a pénzintézet, amelyek közül 750 darabért nem jelentkeztek a nyertesek. Az igény egyébként évtizedek alatt sem évül el, a fel nem vett nyereményeket a bank az ügyfél jelentkezéséig nyilvántartja, természetesen a gépkocsi sorsolásakori értékén.

A pénzintézet 1961 óta értékesít és sorsol ki gépkocsinyeremény-betétkönyveket. Jelenleg körülbelül 140 gépkocsit sorsol ki a bank egy esztendő alatt, de az évente "kihúzott" autók száma az elmúlt 45 évben jelentősen változott a képződött nyereményalap és a kisorsolt gépkocsik árának függvényében.

Kilenc évig bújkált a győztes betétkönyv

A nyereményautókat nem vásárolják meg előre, hiszen a tárgynyeremény helyett a szerencsések kérhetik kézpénzben is a megnyert jármű ellenértékét. Az emberek több mint fele a gépkocsit választja.

Az OTP-nél elmondták, hogy manapság ismét egyre népszerűbb az ügyfelek körében a gépkocsinyeremény-betétkönyv, jelenleg több mint 1 millió betétkönyvet tart nyilván a legnagyobb magyar pénzintézet.A nyeremény kiszámításának alapja a sorsolásban részt vevő gépkocsinyeremény-betétek kamatából képzett központi nyereményalap.

Azon kérdésünkre, hogy miért a lehető legolcsóbb járműveket sorsolják ki, azt felelték: "A nyereményalap az általános kamatszint csökkenése miatt mérséklődött, így a kisebb kerethez kell igazítani a kisorsolt autók kínálatát."

Fotó: MTI
Elfelejtjük a lottó 5-öst is

A gépkocsinyeremény-betétkönyv januári sorsolásán Suzuki Alto, Suzuki Swift, Chevrolet Spark, valamint Opel Agila és Corsa személygépkocsikat lehetett nyerni.

Jelenleg a legkisebb címletű gépkocsinyeremény-betétkönyv 5 ezer forintba kerül, amelyen kívül vásárolhatók 10, 20, és 50 ezer forint értékű betétkönyvek is. Egy személy korlátlan darabszámban válthat ki gépkocsinyeremény-betétkönyvet.

Az [origo] beszélt olyan gépkocsinyeremény-betétkönyv tulajdonossal, aki 1987-ben, egy garázstakarítás közben bukkant rá még 1978-ban kiváltott, majd eltűnt könyvére.

Ekkor utánanézett, hogy az elmúlt 9 esztendőben nyert-e az elveszettnek hitt betét, és meglepetésére igen: 1985-ben egy Trabantot. 1987-ben meg is kapta a jármű két évvel korábbi árát, azaz 80 ezer forintot.

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK