Otthon ünnepelnek a fideszesek

2006.10.01. 19:00

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint az MSZP történelmi vereséget szenvedett. Ennek ellenére a Polgárok Házában nincs győzelmi hangulat. Mint mondták, az ország jelenlegi helyzetében nincs ok az ünneplésre. Olvassa el a Fidesz választási estéjéről szóló tudósításunkat!

23:30

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a miniszterelnök nyilatkozatára reagálva azt mondta, több szempontból is példátlan, amit Gyurcsány Ferenc megenged magának. Semjén szerint ugyanis a kormányfő abból, hogy egyértelműen elutasították a választók a politikáját, ő azt a következtetést vonta le, felhatalmazást kapott a választóktól arra, amit eddig művelt. A KDNP elnöke szerint viszont elutasították az emberek azt az ámokfutást, amit eddig művelt. Úgy vélte, Gyurcsány ezzel ismét semmibe veszi a választók véleményét, demokrata ilyet nem mondhat. Közölte: meg kell állapítani, hogy Gyurcsány Ferenc elvesztette a realitásérzékét és a teljes politikai irrealitásba tévedt - közölte Semjén.

23:05

Az elhalasztott szeptember 23-i nagygyűlésről információnk szerint nem volt szó vasárnap este, így egyelőre nincs új időpontja a rendezvénynek.

23:00

A Polgárok Házában a Fidesz jó választási szereplése ellenére sem érzékelhető győzelmi hangulat, az általunk megkérdezett fideszesek azt mondták, azért otthon, kisebb társaságban majd megünneplik az eredményeket. A választási központban azonban nem lesz ünnepség, az indoklás szerint azért, mert az ország  nehéz helyzete ezt nem indokolja.

22:50

A Polgárok Házában a Fidesz jó választási szereplése ellenére sem érzékelhető győzelmi hangulat, az általunk megkérdezett fideszesek azt mondták, azért otthon, kisebb társaságban majd megünneplik az eredményeket. A választási központban azonban nem lesz ünnepség, az indoklás szerint azért, mert az ország  nehéz helyzete ezt nem indokolja.

21:50

Elég egyértelműnek tűnik a helyzet, Veszprémben is nyerünk - kommentálta a választási eredményeket Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, aki megjegyezte: "óvatos duhaj", ezért nem akar egyelőre többet mondani.

20:45

Cser-Palkovics András helyettes szóvivő az [origo]-nak azt mondta, nem tudnak arról, hogy Orbán Viktor a Kossuh térre menne. Sólyom László beszédével kapcsolatban azt mondta, hogy a köztársasági elnök iránymutatást adott a pártoknak, egyértelműen megmutatta, mit tart a politikai válságból kivezető útnak. A megoldás szerinte a parlamenti többség kezében van. Ezt úgy értelmezzük, hogy az elnök úgy érzi, a társadalomtól akkor várható el, hogy elfogadja a reformintézkedéseket, ha Gyurcsány Ferencet meneszti a többség - közölte. Hozzátette: az államfő Fideszre vonatkozó megjegyzését megértették, ezért már nem is használták vasárnap este a népszavazás kifejezést, e helyett az országos politikai akaratnyilvánítást használták - közölte. Arra a kérdésre, hogy milyen eredménnyel lennének elégedettek, Cser-Palkovics azt mondta, annak, ha egyértelmű Fidesz-előny lenne, a jelek bíztatóak, hogy ez összejön. Konkrét számokat azonban nem mondott a helyettes szóvivő.

19:40

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szólalt meg először a párt részéről az urnazárást követően. Azt mondta, a Fidesz remek hírnek tartja, hogy valószínűleg a mostani választáson lesz a legmagasabb részvételi arány, ez szerinte azt is jelzi, hogy az emberek a politikusokra bízzák a válság kezelését. Szerinte a mostani szavazás két választás is: egyrészt döntöttek arról az emberek, hogy a közösségüket kik irányíthassák, másrészt egy országos pártválasztásra is sor került, ebből kiolvasható lesz, hogy az emberek mit gondolnak a politikáról.

Szijjártó Péter, a Fidesz kommunikációs vezetője is megszólalt, ő már azt mondta, nem népszavazás a mostani választás - utalva Sólyom László beszédére, aki rosszalló megjegyzést tett Orbán Viktor korábbi nyilatkozata kapcsán. Szijjártó így a népszavazás helyett az országos politikai akaratnyilvánítás kifejezést használta. Szerinte úgy lehet majd kiszámolni a szavazások eredményét, hogy a fővárosi közgyűlési listákra leadott szavazatokat, a nagyobb településeken a két nagy párt jelöltjeire leadott voksokat, a kisebb településeken a megyei listára adott szavazatokat kell beszámítani. Ezek alapján Szijjártó szerint világosan kiszámolható lesz, ki nyeri az önkormányzati választásokat, így az emberek véleménye is. A köztársasági elnök beszédével kapcsolatban csak annyit mondott, "köszönjük a világos iránymutatást."

19:16

Hét óra után néhány perccel megérkezett a Polgárok Házába Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki rögtön fel is ment a negyedik emeletre, nem nyilatkozott senkinek. A Fidesz vezetői közül még Schmitt Pál érkezett meg. Így most főként újságírók és a Fidesz munkatársai tartózkodnak az épületben, mindenki Sólyom László beszédét értelmezi.

Urnazárás előtt

A legnagyobb ellenzéki párt szerint soha nem volt ilyen nagy tétje a helyhatósági választásoknak, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke korábban azt mondta ez szerinte "egyfajta népszavazás" is lesz. A pártelnök szerint ugyanis ha az önkormányzati választásokból egyértelműen kiolvasható a népakarat, hogy az emberek megvonták a bizalmat a kormánytól, új kormánynak kell alakulnia. Azt Orbán eddig nem határozta meg, hogy milyen szavazatarányt tekint egyértelmű népakaratnak, csak annyit jegyzett meg, hogy a pártlistákra leadott voksokból lehet a népakaratot kiolvasni. A párt egyébként saját szavazatösszesítő rendszert is működtet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK