Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Nyerges Ferenc, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a megismételt polgármester-választást a Tolna megyei Bikácson a nem hivatalos végeredmény szerint - közölte a település jegyzője, a helyi választási iroda vezetője vasárnap. A legutóbbi választási eredményhez képest Nyerges Ferenc növelte előnyét, az akkori 143 szavazathoz képest most 161-et kapott. Az eddigi polgármester, Varga János, aki 16 éve tölti be ezt a tisztséget, 144 szavazatot kapott. A mai választást az indokolta, hogy október elsején szavazat-egyenlőség volt a két első helyezett között, majd a december 16-i megismételt szavazást a helyi választási bizottság érvénytelenítette, a jogorvoslati időn belül érkezett észrevétel alapján, miszerint a szavazókörben nem mindenkitől kértek azonosító okmányt.

Eredményes volt az időközi önkormányzati képviselőtestületi választás vasárnap a Vas megyei Kőszegszerdahelyen, ahol azért kellett újra voksoltatni, mert októberben nem volt elegendő számú jelölt az önkormányzat megválasztásához. Vasárnap valamennyi képviselőjelölt függetlenként indult a megmérettetésen, csupán egy volt közülük az előző önkormányzatnak is tagja. Októberben a polgármestert már megválasztották, Aczél Erzsébet személyében.

Független jelölt nyerte meg az időközi polgármester-választást a Győr megyei Mosonszentmiklóson vasárnap. A választásra azért került sor, mert tavaly októberben a két legjobb eredményt elért jelölt között döntetlen született, mindketten azonos számú szavazatot kaptak. A mostani győztes, Bedő Csaba, a tavaly őszi holtverseny után 469 szavazattal megelőzte októberi vetélytársát, a Fidesz-KDNP jelöltjét, Samodai Imrét, aki 415 voksot kapott. Az 1982 szavazásra jogosult választópolgár közül 1087-en járultak az urnákhoz, ez a szavazók 54,8 százalékát jelenti. Az új polgármester főállásban látja el a vezetői teendőket Mosonszentmiklóson.

Tiszapalkonya új polgármestere Lasztóczi László Attila lett. Őt három független jelölt közül választották meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen a vasárnap megtartott időközi választáson. A csaknem 1600 lakosú Tiszapalkonya 1211 választói névjegyzékbe vett polgára közül 715 járult az urnákhoz, a részvételi arány 59 százalékos volt. A három jelölt közül a legtöbb voksot, 279-et Lasztóczi László Attila kapta, míg Takács Attilánéra 224-en, Hocsák Róbertre 212-en szavaztak. A tavaly őszi választás szavazategyenlőség miatt eredménytelen volt, ezért kellett most újból szavazniuk a tiszapalkonyaiaknak.

A Zala megyei Hernyéken az októberi önkormányzati választáson mindkét polgármester-jelölt azonos számú szavazatot kapott. A két jelölt közül Rab László, Hernyék 16 éve hivatalban lévő polgármestere visszalépett, így a vasárnapi időközi választáson egyedül Bundics Tibor, független jelölt indult a polgármesteri posztért. A 85 szavazásra jogosult állampolgár közül 48-an adták le szavazatukat, amiből a választási bizottság két szavazatot érvénytelennek minősített. A leadott szavazatok alapján a választás érvényes, a falu első embere Bundics Tibor.

Időközi polgármester-választást tartottak vasárnap a Zala megyei Kerkakutason is. Pintér Lászlót, Kerkakutas októberben megválasztott polgármesterét kinevezték a megyei közgyűlés alelnökévé, így főállású tisztviselőként összeférhetetlenség miatt lemondott posztjáról. Az októberi önkormányzati választáson Pintér egyedüli jelöltként indult, vasárnap azonban az időközi választáson már öt (független) polgármester-jelöltje volt Kerkakutasnak: Gaál Dezső, Hetei Éva, Kámán László, Kissné Szatmári Szilvia Mária és Szőke István. Közel 90 százalékos részvételi arány mellett 38 érvényes szavazattal Hetei Évát választották meg polgármesterré, aki 7 szavazattal előzte meg Kámán Lászlót, a jelenlegi alpolgármestert.

A fideszes képviselőjelöltet választották az egyetlen képviselői helyre, amely a vasárnapi időközi választás tétje volt a Győr megyei Rábapordány községben. Azért került sor időközi választásra, mert az egyik képviselőjelöltet tavaly októberben polgármesterré választották, így a szükségesnél eggyel kevesebben tevékenykedtek eddig a testületben. Az egyetlen képviselői helyre egy fideszes és három független jelölt pályázott. A grémiumba most megválasztott képviselő az egyetlen párt által delegált tag, a többiek - hat képviselő és a polgármester - függetlenek.

Rábaszentandráson egész önkormányzati képviselő-testületet választottak vasárnap. Tíz független jelölt közül öten kerültek be a grémiumba - mondta a helyi választási iroda vezetője. Közlése szerint tavaly októberben elmaradt a választás, mert az öt képviselői helyre mindössze ketten pályáztak az alig több mint félezer lelkes Rába-közi településen. Most a 431 választásra jogosult közül 223-an voksoltak, ez 51,7 százalékos részvételi arány.

A Rába-közi Bogyoszló községben héttagú képviselő-testületet választottak. A győzteseket 13 független jelölt közül választották ki a szavazók - mondta a helyi választási iroda vezetője. Közlése szerint tavaly októberben a képviselői helyeknél eggyel kevesebb volt a jelölt, emiatt elmaradt a választás a közel 660 lakosú településen. Vasárnap 255-en járultak az urnákhoz az 579 választásra jogosult polgár közül.