Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Többen mentesülnek a vizitdíj megfizetése alól

Vágólapra másolva!
Pontosította a vizitdíjfizetés alól mentesülők körét a kormány. Február 15-től nem kell vizitdíjat fizetniük nyolc krónikus betegség valamelyikében szenvedőknek, valamint azoknak sem, akik olyan terápiára járnak, amelynek során nem találkoznak orvossal. A kormány döntött arról is, hogy összevon négy, különböző tárcák által felügyelt kórházat.
Vágólapra másolva!

Elfogadta szerdán a kormány azt a rendeletet, amely pontosan szabályozza a vizitdíj bevezetésének körülményeit - jelentette be sajtótájékoztatóján Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. A korábbiakhoz képest újdonság, hogy bővül a díjfizetés alól mentesülők köre.

Nem kell fizetniük többek között a daganatos, a dializált, a vérzékeny, a szervátültetett, az AIDS-es betegeknek, a cukorbetegeknek, valamint a pszichotikus betegségben szenvedőknek sem. Mentesülnek azok is, akik a kezelés során nem találkoznak az orvossal, vagyis akik kötözésre, injekciókúrára, gyógytornára vagy fiziológiás terápiára járnak.

Mentességet élveznek a 18 év alatti gyerekek, a járványügyi és népegészségügyi ellátásban részt vevők, a szülő nők, a valamint a hajléktalanok is. Újdonság az is, hogy minden egészségügyi intézmény maga dönthet arról, hogy ad-e mentességet a saját dolgozóinak. Receptírás esetén lehetővé teszik, hogy egy alkalommal 3 hónapnyi gyógyszert írathassanak fel a betegeknek.

A vizitdíjat február 15-től kell fizetni, ennek összege egységesen 300 forint. Emelt összegű díjat, vagyis 600 forintot azoknak a betegeknek kell fizetniük, akik a háziorvosi szolgáltatást nem a saját háziorvosuknál veszik igénybe, illetve akik beutaló nélkül mennek szakrendelésre. A pénzt többféle módon is be lehet majd fizetni, többek között kézpénzzel, bankkártyával vagy akár automata segítségével is.

Horváth Ágnes szerint ez utóbbi elterjedését azzal próbálja ösztönözni a kormány, hogy pályázat útján támogatást ad azoknak az intézményeknek, amelyek február 15-ig üzembe helyeznek ilyen gépeket. Az államtitkár hozzátette: a tárca egy automatagyártóval sem kötött szerződést, minden kórház maga dönti el, hogy kitől vesz gépet, illetve hogy mennyit költ erre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről