Vágólapra másolva!
Szombaton több csoportban Kossuth téri tüntetők mentek a Parlamentbe. A tüntetők turistacsoportként jutottak be az épületbe, ahol azt akarták demonstrálni, szóba sem jöhet az épület megtámadása. A köztársasági őrezred jókora csapata kísérte őket.
Vágólapra másolva!

Az első 25 fős csoport Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője vezetésével késő délelőtt lépett be a Parlamentbe. Gonda László azt mondta: a Szent Koronánál akarnak esküt tenni.

Gonda László két csoportot is bekísért a Parlamentbe, akiket főként a Szent Korona érdekelt. Az ügyvivő az [origo] helyszínen tartózkodó riporterének azt mondta, a Parlamentet szerették volna megnézni, valamint azt demonstrálni, hogy nem jöhet szóba annak elfoglalása. Utóbbival arra utalt, hogy a nemzetbiztonsági kabinet ülése után Szilvásy György kancelláriaminiszter kijelentette: információik szerint egyes csoportok a Parlament megtámadására készülnek, és ezzel indokolta a Kossuth téri kordon fenntartását.

A volt Kossuth téri tüntetők elmondták az [origo]-nak, hűséget fogadtak a Koronának. Egyikük elmondása szerint "szakrális küzdelem" folyik. "Amit ma tettetek, egész életettekre ki fog hatni" - mondta egy férfi lelkesen a csoport többi tagjának. "Ha nem lehet bejönni itt, akkor bemegyünk a kiskapun" - mondta a kordonra mutatva.

Az épületben a köztársasági őrezred tagjai kísérték a csoportot, láthatóan jóval többen voltak, mint az általában szokásos. Az MTI úgy tudja, a Kossuth téri tüntetőkkel már hetek óta egyeztet az Országgyűlés Hivatala, ennek eredményeként több csoportban nézhetik meg idegenvezetővel az Országházat. Országházi látogatásra - látogatási időben - bármely magyar állampolgárnak ingyenesen lehetősége van, előzetes bejelentkezés után.

[origo]