Megtapsolták a minisztert a kórházbezárás ellen tüntetők

Vágólapra másolva!
Több mint háromszázan tiltakoztak a BM központi kórház és rendelőintézet összevonása ellen Budapesten, az intézmény épülete előtt. A kórház dolgozóinak és a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének tüntetésén az egészségügyi minisztert is megtapsolták - jelentette az MTI.
Vágólapra másolva!

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének és a volt BM Központi Kórház és Rendelőintézet dolgozói az intézmény bezárása ellen demonstráltak a Városligeti fasori kórház előtt. Azért is tüntettek, hogy a belügyi nyugdíjasokat és a belügyi dolgozók családtagjait továbbra is lássa el az az állami egészségügyi központ, amelyet az egészségügyi reform keretében négy kórház összevonásából hoznak létre.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter levelet küldött a demonstrálóknak, amelyet Bárdos Judit olvasott fel. "Az új állami egészségügyi intézet létrehozása során magam is ragaszkodom ahhoz, hogy a központ az érintett igényjogosultak teljes körére kiterjedő ellátási kötelezettséggel rendelkezzen" - írta Molnár Lajos. Mint elhangzott az egészségügyi miniszter célszerűnek tartja a jobb ellátás és a speciális feladatok ellátása érdekében a szakrendelőnek a központi intézményen belüli továbbműködtetését is. A miniszter mondatait nagy taps fogadta.

A demonstráció végén felolvasták a szakszervezet és a központi kórház közalkalmazotti tanácsának petícióját, amely szerint elfogadhatatlan, hogy be akarják zárni a kórházat, így a munkavállalóit az utcára küldik és ellátott betegeit magukra hagyják. Arra kérik a döntéshozókat, hogy az állami egészségügyi központban gyógyító és kisegítő feladatokat ellátó közalkalmazottak és munkavállalók létszámát vizsgálják felül és mérlegeljék a volt BM Központi Kórház rehabilitációs tevékenységre való megtartását.

A petíciót Jenei Zoltán, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára vette át. Bene László országos rendőrfőkapitány, Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője és Béndek József, a Határőrség országos parancsnoka is levélben biztosította támogatásáról a szakszervezetet. A kórház kerítésére plakátokat tettek, amelyeken a többi között az volt olvasható: "Ne tegyék tönkre a jövőnket!"; "El a kezekkel a városligeti fasori kórháztól!".

(MTI)