Elutasítja az elvárt adó új formáját az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Elvárt adó helyett a hatékonyabb adóellenőrzéssel növelné az állami bevételt Kóka János gazdasági miniszter, aki szerint az új adónem nem volna elég hatékony, és nem felelne meg a közteherviselés alapelveinek sem. A politikus szerint elképzelhető, hogy jövő héten pártja nem szavazza meg az elvárt adóval kapcsolatos kormányhatározatot.
Vágólapra másolva!

Nem támogatja jelenlegi formájában az elvárt adó bevezetésére vonatkozó új javaslatot az SZDSZ - jelentette be a gazdasági miniszter a Liberális Gazdasági Tanács szombati ülését követő sajtótájékoztatón. Kóka János elmondta: a szabad demokraták egyetértenek az adóbázis szélesítésének elvével, de az elvárt adóra vonatkozó javaslat szerintük nem feltétlenül teljesíti a méltányos közteherviselés és a vállalkozói jövedelmek kifehérítésének alapelveit.

A politikus szerint bevételnövelés szempontjából hatásosabb lehetne az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatának, az adóelkerülés elleni fellépés hatékonyságának javítása. A Liberális Gazdasági Tanács úgy látja, hogy az elvárt adóból származó bevétel meg sem közelítené a kormány által remélt évi 60 milliárd forintos összeget. Az új adónem ráadásul fölöslegesen növelné a bürokratikus terheket is, amellyel az APEH jelenlegi rendszere vélhetően nem is tudna megbírózni - tette hozzá Kóka.

Az SZDSZ kezdeményezi, hogy haladéktalanul kezdjenek tanácskozást az érintett társadalmi szervezetekkel, és egyeztessenek arról, hogyan lehet adózásra bírni azokat a vállalkozásokat, amelyek nem fizetnek adót - hangoztatta a gazdasági miniszter, hozzátéve, hogy mindennek méltányosan, törvényesen és az igazságosságot szolgálva kell történnie. Hangsúlyozta, hogy az elvárt adó kérdését és a vállalkozások jövedelmének kifehérítését egy egységes adóreform-koncepcióban kell kezelni, amelynek részét képezheti a vállalkozói költségelszámolás szigorítása, a kedvezmények mennyiségének és szintjének csökkentése.

Kóka azt is kijelentette, hogy az SZDSZ egyeztetést kezdeményez a koalíciós partnerrel a mielőbbi megoldás érdekében. "Könnyen lehet, hogy ez a megoldás ahhoz vezet, hogy szerdán nem fogadhatjuk el az ezzel kapcsolatos kormányhatározatot, ilyen módon július 1-től ennek az elvárt adóbevételnek a pótlása az eredeti pénzügyminisztériumi terveknek megfelelően nem történhet meg" - mondta.