Vihar vonul át az országon

Vágólapra másolva!
Estig 350 tűzoltói beavatkozás volt a vihar miatt országszerte kedden. Az országon átvonuló hidegfront következtében főként a Dunántúlon volt erős szél és heves zivatarok alakultak ki.
Vágólapra másolva!

Jellemzően a Közép-Dunántúlról, Kelet-Magyarországról és a keleti országrész északi területeiről érkeznek a tűzoltókhoz a bejelentések; a beavatkozások felében kidőlt fákat kell a tűzoltóknak eltakarítaniuk. A fővárosban a fakidőlések mellett több reklámtábla is leszakadt - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Egész éjszaka tart a kárfelszámolás-kárelhárítás. Legfontosabb a közlekedési akadályok elhárítása, valamint az elektromos áram biztosítása - tette hozzá. Mint mondta, személyi sérülés sehol nem történt.

Fejér megyében mintegy ötvenszer vonultak ki a tűzoltók a vihar károk elhárítására; a vihar Dunaújváros és Sárbogárd térségében, mintegy 20 kilométeres sávban tombolt a leghevesebben, útját kidőlt fák jelezték.

Tolna megye több településén riasztották a tűzoltókat az esti órákban viharkárok miatt; Bátaszéken tetőt rongált meg, és kéményt döntött le a vihar, több településen, Szekszárdon, Tamásiban, Pakson, Dunaföldváron, Bölcskén fakidőlések miatt hívták a tűzoltókat, mert elektromos vezetékekre, úttestre zuhantak a kidőlt fák.

Budapest környékén valamennyi tűzoltóegységet riasztani kellett az körzetet elért vihar miatt, száznál is több tűzoltó járta a településeket, hogy segítsen az útra dőlt fákat eltávolítani. A megye északi részének kivételével valamennyi helyen szükség volt a beavatkozásra, majdnem valamennyi esetben az utakra vagy a házakra dőlt fák miatt kellett a helyszínre sietniük az egységeknek.

Farmos közelében a vasúti sínre dőlt egy vihar által megtépázott fa, emiatt a vonatközlekedés egy ideig szünetelt. Több helyen, így például Tápiószelén és Albertirsán házakat rongált meg a rájuk dőlt fa.

Borsod-Abaúj-Zemplénben is fakidőlésekhez riasztották a tűzoltókat, és eddig a viharos szél okoz leginkább gondot. Elsősorban Ózd, Bánréve, Kazincbarcika és Szendrő környékén tombol a viharos szél, a megye észak-keleti részén azonban ebből egyelőre még semmit sem érzékelnek.

A vihar miatt késnek a vonatok több vasútvonalon is: fák dőltek a vasúti sínekre, ezért a vonatok csak az egyik vágányon közlekedhetnek Albertirsa és Ceglédbercel-Cserő között, valamint a Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonalon Nagykáta és Tápiószele között.

A Budapest-Miskolc vonalon is késéssel közlekednek a vonatok, mert Hatvan és Tura között leszakadt a felsővezeték, és a Hatvan-Hort-Csány szakaszon, illetve Aszód és Galgamácsa között is fa dőlt az egyik vágányra.

A Budapest-Pécs vasútvonalon az időjárás miatt néhány helyen nem működik a biztosítóberendezés. A vasúttársaság közlése szerint az esti órákban még késésekkel kell számolni, de szerda hajnalban már várhatóan menetrend szerint közlekednek a vonatok.