Felfüggesztett börtönt kapott a bankból lopó rendőr

Vágólapra másolva!
Megtérítette az OTP Banknak okozott kárt a Széna téri bankfiókból 460 ezer forintot ellopó volt rendőr. Ez kedden, a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsán történt meg. A rendőr a Széna téri túszejtés utáni helyszínelésben vett részt, ekkor lopott el 460 ezer forintot - emiatt elbocsátották a rendőrségtől. A férfi első fokon felfüggesztett börtönt kapott.
Vágólapra másolva!

Az ügyész "szolgálatban kötelességszegés és lopás bűntettével" vádolta meg a 35 éves volt századost. A férfi ügyét kedden tárgyalták, és az első fokú bíróság szolgálatban kötelességszegés és lopás miatt mondta ki bűnösnek. Egy év nyolc hónap, négy évre felfüggesztett börtönt kapott, és le is fokozták.

Az ügyész ismertetése szerint a férfi május 4-én 24 órás készenléti szolgálatot látott el, és a Széna téri bankrablás helyszínelésében vett részt. Az volt a feladata, hogy elkülönítse és megszámolja a túszejtő által elrabolni akart bankjegyeket. Ezt használta ki, amikor 23 darab 20 ezer forintos címletet, összesen 460 ezer forintot lopott el. Ezután visszatért munkahelyére, és folytatta a szolgálatot.

A pénzből 115 ezer forintot lefoglaltak a történtek miatt elbocsátott rendőr lakásán, a bíróságon pedig 345 ezer forintot fizetett ki a vádlott a bank megjelent képviselőjének. Az átadás-átvétel a bíróság egyik, a sajtó elől elzárt helyiségében történt - az erről szóló elismervényt a bíró ismertette a perbeszédek megkezdése előtt.

Az ügyész a tárgyaláson kérte, hogy a férfival szemben börtönbüntetést és pénzbüntetést is szabjon ki a bíróság, és indítványozta a lefokozást. Az ügyben enyhítő körülmény lehet, hogy a volt rendőr beismerte és megbánta tettét. Emellett a férfinak négy kiskorú eltartásáról kell gondoskodnia. A felettese jó jellemzést adott róla: évek óta kifogástalanul látta el a szolgálatát. Súlyosbító körülmény viszont az, hogy az eset a közvélemény rendőrségbe vetett hitét megingathatta - értékelte a vádhatóság képviselője.

A volt rendőr védője szerint nem történt kötelességszegés. A védő hangsúlyozta: a helyszínelést nem védence vezette és nem is veszélyeztette a nyomozást: nem változtatta meg a helyszínt, és tettével nem befolyásolta a túszejtő tettének megítélését. Mindezek miatt a védő méltányos ítélet kiszabását kérte. A volt rendőr az utolsó szó jogán kijelentette: nagyon megbánta a tettét, és célja az, hogy minél hamarabb munkát találjon és segítse gyermekei nevelését.