Csak az egyik Sólyom-jelöltre bólintott rá a Fidesz

Vágólapra másolva!
Majtényi László általános ombudsmanná választását csak a kormánypártok, Kállai Ernő kisebbségi ombudsmani jelölését pedig az összes parlameti párt támogatta az alkotmányügyi bizottság keddi ülésén Kállai Ernő kisebbségi ombudsmanná választását.
Vágólapra másolva!

Kizárólag a kormánypártok támogatták Majtényi László ombudsmanná választását az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának keddi ülésén. Az ellenzéki képviselők az ülésen nem is kértek szót.

Majtényi az mondta: annak ellenére is bízik a megválasztásában, hogy korábban a Fidesz és a KDNP is közölte, nem támogatják a jelölését. Az ellenzéki támogatás hiánya azért okozhat problémát, mert az ombudsman megválasztásához kétharmados többségre van szükség.

Majtényi meghallgatásán kritizálta az ombudsmanokat amiért az őszi zavargások idején nem léptek fel határozottabban. Majtényi szerint az ombudsmannak vagy munkatársainak akkor meg kellett volna jelennie a fogdákban és a kihallgatásokon. Kitért arra is, hogy megválasztása esetén erősíteni szeretné a hivatal alkotmányjogi és jogi szerepét.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsmanná választását viszont egyhangúlag támogatta az alkotmányügyi bizottság. A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosának jelölt jogász a meghallgatáson azt mondta: legfontosabb feladatának a jogsértések elleni határozott fellépést, valamint a társadalmi párbeszédet tekinti.

Kállai Ernő arról is beszélt, hogy el akarja érni a kisebbségek parlamenti képviseletét. Az ombudsman-jelölt azt mondta, aktív közszereplőként kívánja érvényesíteni a kisebbségek alkotmányos jogait, de tisztában van azzal, hogy a diszkriminációt nem lehet néhány év alatt megszüntetni. Kállai Ernő a szükségesnek tartott változtatások között említette a kisebbségi törvény finomítását.

Sólyom László köztársasági elnök május 23-án jelentette be, hogy Kállai Ernőt jelöli kisebbségi. Majténiy Lászlót pedig általános ombudsmannak. Az államfő erről előzetesen nem egyezetett a parlamenti pártokkal.