Nem lesz új DNS-vizsgálat a Zsanett-ügyben

Vágólapra másolva!
Elutasította az ügyészség a gyanú szerint rendőrök által megerőszakolt lány, E. Zsanett ügyvédjének indítványát, amelyben kérte egy új, szerinte megbízhatóbb DNS-vizsgálat elvégzését. Így a nyomozók a korábbi vizsgálat eredményét veszik figyelembe, ami nem mutatott ki a rendőröktől származó DNS-t a lány ruháján.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön elutasította az ügyészség a gyanú szerint rendőrök által megerőszakolt lány, E. Zsanett ügyédjének éppen egy hete beadott bizonyítási indítványát - mondta az [origo]-nak Morvai Attila, az ügyészség szóvivője. A lány ügyvédje, Tuza Péter a múlt hét csütörtökön azt kérte az ügyészségtől, hogy rendeljenek ki egy másik DNS-szakértőt, illetve az végezzen el egy szerinte hatékonyabb és megbízhatóbb típusú új DNS-vizsgálatot. Az első, ügyvéd által kétségbe vont DNS-vizsgálat negatív volt, a lány ruháján nem találtak egyik gyanúsított rendőrtől származó DNS-t sem, a fehérneműjén pedig csak a saját DNS-e volt.

Tuza Péter az az [origo]-tól értesült az elutasító határozatról, mert azt még nem kapta kézhez. Mint mondta, ezért csak ennek áttanulmányozása után kíván erre reagálni. Az ügyvéd még a múlt héten az [origo]-nak kifejtette: azért van szükség egy új DNS-vizsgálatra, mert felkértek egy másik hemogenetikai orvosszakértőt, aki szerint az első vizsgálatnál alkalmazott "vizsgálati módszerek nem alkalmasak arra, hogy a feltett kérdésekre teljeskörűen és kielégítően választ adjanak". Ugyanis annál a DNS-vizsgálatnál, amelyet az ügyészség elvégeztetett, van egy sokkal fejlettebb, megbízhatóbb típusú, úgynevezett mitokondriális DNS-vizsgálat - magyarázta.

Ez a világszerte bevett gyakorlat

Morvai Attila az új DNS-vizsgálatra vonatkozó indítvány elutasítását az [origo]-nak az Egészségügyi Minisztérium 22. számú módszertani levelével indokolta. Elmondta, hogy a módszertani leírás szerint világszerte két DNS-vizsgálatot alkalmaznak. Az egyik az úgynevezett STR-vizsgálat, amelyet E. Zsanett ügyében is alkalmaztak, és ez megfelel a bevett gyakorlatnak.

A másik az a mitokondriális típusú vizsgálat, amelynek elvégzését Tuza Péter indítványozta, de ezt a minisztérium módszertani levele szerint csak két esetben alkalmazzák: ha anya-gyermek közötti kapcsolat megállapításáról van szó, illetve bomlott kriminalisztikai minta (pl. oszlásnak indult holttest) esetén. "Mivel jelen esetben egyik sem áll fenn, az ügyészség elutasította új szakértő kirendelését" - magyarázta a szóvivő.

Még panasszal élhet

A Budapesti Nyomozó Ügyészség döntése ellen Zsanett, illetve ügyvédje panaszt nyújthat be, erről a Fővárosi Főügyészség határoz. Az ügyészség addig is tovább vizsgálja Tuza Péternek e héten benyújtott másik indítványát, amely szerint a rendőrautóban talált hajszálakat újra elemezni kell, mert védence hajában póthaj is volt az erőszak estéjén. Az [origo] információi szerint a jövő hét elejére hozza meg döntését az ügyészség arról, hogy elfogadják-e az ügyvéd érveit.

Tuza Péter szerint fordulatot jelenthet az ügyben a póthaj, amelyet Zsanett most talált meg. A lány azt állítja, hogy az erőszak éjszakáján viselte az április végén fodrásszal feltetetett póthajtincseket, később viszont - így a DNS-vizsgálat idején - már nem volt a hajához rögzítve. Mivel a fodrászok által alkalmazott póthaj másvalakinek a hajából készül, Tuza Péter szerint újra meg kell vizsgálna a rendőrautóban talált hajszálakat. Hiszen ha a póttincsekből származó hajszál megegyezik valamelyik autóban talált hajszállal, akkor bebizonyosodott, hogy Zsanett benn ült a járműben, ráadásul a DNS-vizsgálat eredményét is megváltoztathatja az új hajból származó DNS.

Az ügyvéd elmondta, hogy a rendőrautóban nagyjából 30 hajszálat találtak, és ebből csak négyet vizsgáltak meg, amit egyébként is kifogásolt a védelem. Morvai Attila erről csütörtökön azt mondta, hogy a hajszálak egy részének nem volt hajhagymája, illetve el voltak sorvadva, így nem tudták azokat elemezni.

Több ember hajából készül a póthaj

A póthajat a haj hosszabbítása vagy dúsítása érdekében alkalmazzák, tincsenként rögzítik hozzá a saját hajhoz hőillesztéssel vagy esetleg felvarrással - magyarázta el az [origo]-nak Gáti Éva fodrász. Hozzátette, hogy ebből ugyanúgy hullhatnak ki hajszálak, mint a rendes hajból, de nagyon erősen van rögzítve, ezért például egy erőszakos támadásnál sem válna le. Annyira hozzá van illesztve a saját hajhoz, hogy viselője nem is tudja eltávolítani, csak egy fodrász.

Gáti Éva elmondta, a póthajakat többnyire Ázsiából származó, rendszerint fekete hajból készítik. Ezt sok vegyszer segítségével először teljesen szőkévé teszik, majd befestik valamilyen árnyalatra, miközben felpuhul, így hasonlóbbá válik az európai hajhoz. Egyébként ritkán szokott európai haj lenni az alapanyag, mert az csillagászati összegbe kerül - tette hozzá. Felhívta viszont a figyelmet arra, hogy a felvásárolt valódi hajból előállított póthaj nem egy embertől származik, így ha Zsanett póthajának szálait vizsgálnák, ezek nem fognak egymással megegyezni.

A 21 éves lány állítása szerint május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitték, ahol ketten megerőszakolták. Mindannyian a Rendészeti Biztonsági Szolgálat kötelékébe tartoztak, az eset után szolgálati viszonyukat felfüggesztették. A gyanúsított rendőröket már kiengedték az előzetes letartóztatásból, az eljárás további részében szabadlábon védekezhetnek.