Hirdetésekben keres sztrájktörőket a BKV

Vágólapra másolva!
Fizetett hirdetésekben keres buszvezetőket a BKV vezetése a szeptember 4-ére meghirdetett sztrájk idejére. A cég jogosnak, míg a szakszervezetek felháborítónak és törvénytelennek tartják a lépést.
Vágólapra másolva!

Eddig mintegy százan jelentkeztek a hirdetésre - közölte Regőczi Miklós, a BKV vezérigazgató-helyettese. Álláspontja szerint nem törvénytelen a külső munkavállalók bevonása, mivel a szakszervezetek az említett napon egyáltalán nem kívánják felvenni a munkát, a BKV pedig az utasoknak biztosítani kívánja az elégséges szolgáltatást.

A kommunikációs vezető kitért arra is, hogy a cég vezetése szeptember 4-én a nem sztrájkolókra, a nyugdíjas járművezetőkre, valamint külsősökre számít; utóbbiaknak előbb egy egy-két napos képzésen is részt kell venniük. Egy átlagos hétköznapon több mint ezer buszvezető dolgozik a BKV járművein.

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetei Szövetségének alelnöke szerint nagy felháborodást keltett a járművezetők körében a hirdetés, és az, hogy a BKV extra fizetést ajánl a részben képzetlen jelentkezőknek. Nemes Gábor szerint törvénytelen az eljárás és veszélyeztetheti az utasok biztonságát is.

Az elégséges szolgáltatások mértékéről folytatott vita lényege, hogy a két fél eltérően ítéli meg, mi a veszélyesebb, ha a sztrájk idején a szokottnál kevesebb járat indul el, vagy ha egyáltalán nem indulnak el a járművek.

A szakszervezetek attól tartanak, hogy a kevesebb járat zsúfolttá, és így balesetveszélyessé teszi a közlekedést. Regőczi Miklós szerint azonban éppen a sztrájk miatt aznap jóval kevesebben utaznának a BKV járművein. Véleménye szerint megoldás lehetne az is, ha csak a fő vonalakon haladó buszok, villamosok vagy a metrószerelvények szállítanának utasokat.

A vezérigazgató-helyettes kitért arra is: úgy tudják, hogy a forgalomirányítók többsége nem sztrájkol.