Gyurcsány: A gáz már nemzetbiztonsági kérdés

Vágólapra másolva!
A gázellátás immár nem üzleti, hanem a nemzeti szuverenitást érintő biztonsági kérdés - közölte Gyurcsány Ferenc a témában tartott nemzetközi konferencián. A miniszterelnök alternatív gázforrások keresését sürgette, de közben a magyar import 80 százalékát adó Oroszország megbízhatóságát is méltatta.
Vágólapra másolva!

Az energia-, ezen belül a gázellátás régóta nem üzleti és gazdasági kérdés, közvetlenül érinti a nemzeti és regionális szuverenitást és biztonságot - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken az európai gázellátás kihívásairól tartott nemzetközi konferencián Budapesten.

A politikus beszédében új gázforrásokat és szállítási útvonalat sürgetett, hangsúlyozva, hogy vevőként nem szabad kiszolgáltatni magunkat. "Bolond az az ország és régió, amelyik attól boldog, hogy egyetlen eladója van" - fogalmazott.

Gyurcsány beszélt a különböző gázvezeték-tervek (az uniós Nabucco és az orosz Kék áramlat, illetve Déli áramlat) előnyeiről, de kijelentette, hogy nincs mit szemére vetni a magyar gázimport 80 százalékát beszállító oroszoknak sem. Magyarország számára Oroszország az elmúlt években kiszámítható, megbízható partner volt - mondta. Moszkvát gyakran éri az a vád, hogy nagyhatalmi célokra használja energiafölényét, a Kreml azonban ezt a vádat visszautasítja.

Nagy visszhangot váltott ki Gyurcsány Ferenc márciusi nyilatkozata, amikor azt mondta, hogy a Nabucco csak egy álom. Ezt sokan úgy értelmezték, hogy a magyar kormány az orosz Kék áramlat projekt mögé állt.

Most a miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy Magyarország a közös uniós energiapolitika kialakítására törekszik. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy akárcsak a gázellátás, más energiaforrások (például az atomenergia) használata is szinte ugyanolyan biztonsági és politikai kérdéseket vet fel, mint a fosszilis energiahordozók problémája.