Gyurcsányt is meghallgathatják a Zuschlag-ügyben

Vágólapra másolva!
Az egykori ifjúsági minisztereket, köztük Gyurcsány Ferenc jelenlegi miniszterelnököt is meghallgatná tanúként a Zuschlag-ügyben nyomozó ügyészség - írta meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Népszabadság. A lap szerint a volt miniszterek elsősorban a pályázatok rendszeréről - amelyekkel a gyanú szerint Zuschlag és társai visszaéltek - tudnának részleteket mondani.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken közölte, hogy minden segítséget meg kíván adni a Zuschlag-ügyben nyomozó hatóságoknak, és a Népszabadság szerint ez azt is jelenti, hogy hamarosan személyesen is válaszol az ügyészség kérdéseire. A lap úgy tudja, hogy Gyurcsány Ferencet mint volt ifjúsági miniszter idézik be tanúként Jánosi Györggyel és Göncz Kingával, valamint a fideszes Deutsch-Für Tamással, vagyis az ifjúsági ügyekkel foglalkozó korábbi tárcavezetőkkel közösen.

A lap azt írja, hogy a volt miniszterek feltehetően elsősorban a pályázatok rendszeréről tudnak majd nyilatkozni, miután a korábbi ISM-nél, majd GYISM-nél a mindenkori miniszter csak ellenjegyezte a civil szakértői bizottságok által tett javaslatokat, amelyeket szinte egyetlen esetben sem bíráltak felül. Az [origo] szerette volna megkérdezni az ügyben nyomozó Bács-Kiskun megyei ügyészség illetékesét arról, hogy valóban tervezik-e a volt ifjúsági miniszterek beidézését, de nem tudtuk elérni.

Zuschlag János szocialista politikust pénteken a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A volt parlamenti képviselőt, az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnökét és hat társát különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítja az ügyészség, alapítványoknak nyújtott állami pénzek állítólag szabálytalan felhasználása miatt.

A gyanúsított a meghallgatás során nem tett vallomást. A döntés ellen Zuschlag János és védője is fellebbezett. A fellebbezésekre tekintettel az ügyben napokon belül másodfokon dönt a Csongrád Megyei Bíróság. Az ügyészség szerint a bíróság azzal indokolta döntését, hogy fennáll a szökés, az elrejtőzés és az eljárás meghiúsításának veszélye is. A bíró ezzel elfogadta az ügyészség indítványát. Az előzetes latartóztatás egyelőre harminc napig tart, ami akár három évig - kéthavonta egy-egy új döntéssel - meghosszabbítható.