Rendezné az egyneműek házasságát az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Az azonos nemű párok házasságának engedélyezése érdekében a családjogi törvényhez nyújt be módosítást az SZDSZ - jelentette be Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes. Az MDF figyelemelterelő gumicsontnak tartja az indítványt. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint házasság az alkotmány és a természet törvénye szerint is csak férfi és nő között jöhet létre.
Vágólapra másolva!

A szabad demokrata javaslat úgy változtatna a törvény szövegén, hogy a "nagykorú férfi és nő" helyébe a "két nagykorú személy" megfogalmazás lépne - ismertette Gusztos pártja indítványát. A törvénymódosítást 2008. január 1-től léptetnék életbe, biztosítva ezzel az egynemű párok számára a házastársakat megillető összes jogot. A indítvány benyújtása előtt még a szocialistákkal is egyeztetnek. A frakcióvezető-helyettes szerint ezzel megoldható az a paradoxon, hogy elfogadták az antidiszkriminációs törvényt, de továbbra is létezik diszkrimináció.

Szabóné Müller Tímea, az MSZP országgyűlési képviselője szerint az MSZP szeretné elérni, hogy a melegeket is ugyanazok az emberi jogok illessék meg, mint minden más embert, de meglepte őket az SZDSZ javaslata. Pártja az ügy rendezését az egy-két héten belül az Országgyűlés elé kerülő, átfogó polgáritörvénykönyv-módosítás keretében képzeli el, amely rendezné azokat a jogi problémákat, amelyek a meleg párokat érintik az egészségügy, az öröklés területén.

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese, országgyűlési képviselő szerint Gusztos bejelentése gumicsont, amivel el szeretné terelni a figyelmet a kormány tevékenységéről, mivel a parlament 1996-ban lehetővé tette a meleg párok élettársi kapcsolatát. Ez a törvény rendezte a vagyonjogi kérdéseket is. Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy tíz évvel ezelőtt az Alkotmánybíróság döntött a kérdésben, határozatában kimondta, hogy házasságot nő és férfi köthet.

Halász Zsuzsa, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szóvivője reagálásában azt mondta: a KDNP tiszteletben tartja az egyéni szabadságjogokat, ám nem támogatja az azonos neműek házasságát, így nem támogatja a családjogi törvény ilyen irányú módosítását sem.