Vágólapra másolva!
Az oktatási jogok miniszteri biztosa szerint a tanárjukat bántalmazó Borsod megyei gyerekek hiába kiskorúak, tettüket nem úszhatják meg büntetés nélkül. Hernádnémeti jegyzője eljárás alá vonta a település iskolájában a tanítónőjüket bántalmazó diákokat, ez azt jelenti, hogy a szülőket és a családi körülményeket meghatározott rend szerint ellenőrzi majd az önkormányzat.
Vágólapra másolva!

Nem tett feljelentést az a tanítónő, akit harmadikos diákjai bántalmaztak múlt héten a Borsod megyei Hernádnémetiben - közölte a település jegyzője. A kilenc- és tizenegy éves gyerekek múlt szerdán támadtak pedagógusukra a helyi általános iskolában, a fiatal, törékeny termetű tanárnő lábát egyikük megrúgta, míg a másik egy fadarabbal ütötte, végül egy iskolatáskát is hozzávágtak. Az erőszakos gyerekek koruknál fogva nem büntethetők, így eljárás sem indulhat ellenük.

Batta István, Hernádnémeti jegyzője intézkedéséről szólva hétfőn elmondta: védelembe vételi eljárás alá vonta a település iskolájában a tanítónőjüket bántalmazó diákokat. Véleménye szerint "életvezetési problémákról van szó", így nem szükséges kiemelni a kilenc- és tizenegy éves gyerekeket a családi környezetükből, és fejlődésük a családsegítő közreműködésével is biztosítható. A védelembe vételi eljárás részleteivel kapcsolatban elmondta: a szülőket és a családi körülményeket meghatározott rend szerint ellenőrzi majd az önkormányzat, és az iskola is segíti ezt a munkát.

Erdélyi János, az iskola igazgatója elmondta: az agresszió sajnos a 440 fős iskolában is jelen van, és az eljárás alá vont gyerekeknek korábban is volt magatartási problémájuk. Mint fogalmazott, a gyerekek "egy hangadó vezérdiák" utasítását követték, aki viszont tevőlegesen nem vett részt a tanítónő bántalmazásában.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa még nem találkozott ahhoz hasonló esettel, ami múlt héten Hernádnémetiben történt. A miniszteri biztos az MTI-nek azt mondta: a gyerekek olyan fokú jogsértést követtek el, hogy tettüket nem úszhatják meg büntetés nélkül. Ugyanakkor azt javasolta, hogy keressék meg az okokat, ami idáig vezetett. Az intézményvezető kérje a gyermekjóléti szolgálat, a családsegítők, a helyi rendőrök segítségét. Ha csupán védelembe veszik vagy csak megbüntetik a gyerekeket, attól semmi nem oldódik meg és meg is ismétlődhet ez az eset - vélte az oktatási jogok biztosa.